11 hónapnál régebbi cikk

Cser-Palkovics András: a szolidaritási hozzájárulásról, higgadtan és tényszerűen
·KözéletSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Cser-Palkovics András: a szolidaritási hozzájárulásról, higgadtan és tényszerűen
·KözéletSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

A kormány által kedden benyújtott költségvetés kapcsán a Székesfehérvárt is érintő szolidaritási adót járta körül posztjában városunk polgármestere, aki hangsúlyozza a szolidaritás elvével egyetért, a hozzájárulás mértékét azonban túlzónak tartja, az elköltésének logikáját pedig nem hatékonynak.

Cser-Palkovics András a Facebook-poszt elején kiemelte, sok helyen pontatlan hír és nyilatkozat jelent meg az önkormányzatok jövő évi szolidaritási hozzájárulásával kapcsolatban, és ő is sok megkeresést kapott a kérdésben.

"Minden szerkesztőségtől türelmet kértem, mert szerintem csak akkor szabad és érdemes egy városvezetőnek kommunikálnia, ha ismeri a tényeket, jelen esetben a központi költségvetés konkrét tervezetét" - hangsúlyozza, ahogy azt is:

a kormány ezt tegnap benyújtotta az Országgyűlésnek, a tervezet pedig nem változtat a szolidaritási hozzájárulás számításának képletén 2024-ben. 

A szolidaritási hozzájárulás esetleges emelkedésével kapcsolatosan azt írja, annak két oka is lehet: az első, hogy csökkent adott település állandó lakosságszáma azonos vagy növekvő gazdasági teljesítmény mellett. A második, hogy növekedett a gazdaság teljesítménye, így az adott település helyi iparűzési adóalapja (és ezáltal az adóbevétele is).

"A székesfehérvári ipar szerencsére 2022-ben is jó évet zárt, ami alapján emelkedett az iparűzési adóbevételünk, ennek megfelelően várhatóan a szolidaritási hozzájárulásunk összege is fog" - írja a polgármester, aki azt is kiemeli, a szolidaritás elvével egyetért, a hozzájárulás mértékét azonban túlzónak tartja, az elköltésének logikáját pedig nem hatékonynak.

"A magam részéről - csökkentve a hozzájárulás mértékét - a magas gazdasági teljesítményű település agglomerációjában teríteném szét a szolidaritási adó összegét, agglomerációs feladatokra.

Legjobb példa erre az Auchan-körforgalom, amit a szolidaritási hozzájárulásunkból már elkezdhettünk volna bővíteni.

Hasznosságát pedig nehéz lenne vitatni, hiszen az emberek mindennapjait tenné könnyebbé, emellett gazdaságfejlesztési célokat is szolgálna" - érvel a posztban Cser-Palkovics András, aki azzal zárja írását, hogy várhatóan jövőre is magasabb összegű támogatást kap majd a város az állami költségvetésből önkormányzati feladatokra és a fejlesztésekre, mint amekkora összegű lesz a szolidaritási hozzájárulás. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek