10 hónapnál régebbi cikk

Vajon ki és mikor nézte meg utoljára a Facebook-profilunkat?
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Vajon ki és mikor nézte meg utoljára a Facebook-profilunkat?

Az ember lényéből fakadóan kíváncsi természet. Ki jobban, ki kevésbé. Ebből ered az is, hogy kíváncsiságunk időnként nem ismer lehetetlent.

Ezzel a ténnyel sokan szembesülnek. Azonban nem ritka, hogy eme emberi tulajdonságunkat kihasználva nem kevesek visszaélnek vele. Igen gyakori, hogy kíváncsiságunk oly mértékű, ami felülírja a józan ész által diktált normákat és olyanokat is megteszünk időnként, amik nem csekély kockázatot jelenthetnek.

Az online világban számtalan kísérletet és példát láthatunk arra, hogyan próbálják meg felkelteni érdeklődésünket egy-egy népszerű téma iránt, azonban sok esetben ezek kamunak bizonyulnak. Van olyan eset, hogy egy álhírrel egy-egy weboldalra vonzzák az olvasót, hogy a kattintások számát növeljék. Létezik, hogy némely nagy érdeklődésre számot tartó kamu hirdetéssel próbálják meg elcsábítani a potenciális vevőt. És lehetne még sorolni sokáig. Az átverés és megtévesztés tárháza a neten szinte határtalan.

Az elmúlt hetek, hónapok egyik sláger megtévesztése a címben már feltett kérdés:

Ki nézte meg a Facebook-profilunkat?

Most sokan csak legyintenek, ugyan már ez kit érdekel. A valóságban azonban igenis sokan és gyakran figyelik egymás Facebook-profilját. Amikor a kérdést feltettem baráti körben, meglepően sokan válaszolták, hogy igen, nézték már meg ismeretlen ember profilját a Facebookon, már ha a felhasználó nem tiltotta le ennek lehetőségét a nem ismerősök elől. Be kell vallanom, még jómagam is voltam úgy, hogy egy marketplace-es vásárlás alkalmával megpróbáltam az eladó profilját átlapozni, ezzel kicsit megbizonyosodni arról, hogy az üzletfél vajon megbízható partner lesz-e.

De a kérdés sokakat foglalkoztat, és ez nem kerüli el az online világ bugyraiban settenkedők figyelmét sem!

Az elmúlt időszakban több olyan alkalmazás is megjelent az app áruházakban, melyek azt ígérik a felhasználóknak, hogy használatával módjuk adódik figyelemmel kísérni, ki nézte meg profiljukat. A lehetőség azért is érdekes, mert maga a Facebook ilyen konkrét, személyekre visszavezethető statisztikai adatokat eddig sem és ezután sem ad ki. Így aztán adja magát a piaci rés, hogy egy külső alkalmazás ezt lehetővé teszi. De ne hagyjuk magunkat! Legyük gyanakvók!

Kapcsolódó
Végleg búcsúzik a Windows 7 és a Windows 8

Nincs további frissítési ciklusa két, még ma is sok gépen futó Windows verziónak. Hogyan tovább, ha laptopunkon a Windows 7 rendszer működik?

Ha a Facebook - adatvédelmi irányelvek miatt - nem ad ilyen információkat a felhasználóknak, akkor egy külső fejlesztő cég, külön letölthető alkalmazása honnan tudná ezeket az információkat összegyűjteni? Az már csak hab a tortán, hogy ha le is töltünk egy-egy ilyen megtévesztő, nyilvánvalóan csaló applikációt, akkor annak használatba vételével mi saját magunk adjuk át a Facebook-profilunk azonosítóját és jelszavát olyan csalóknak, akik ki tudja mire fogják azt használni.

Ne engedjünk kíváncsiságunknak! A címben feltett kérdésre nincs és nem is lesz válasz. Barátkozzunk meg azzal a gondolattal, hogy bármilyen programot is töltünk le, az titok marad, hogy ki lapozgatja a Facebook-oldalunkat. Jobb, ha nem is töltünk le ilyen alkalmazásokat!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek