10 hónapnál régebbi cikk

Újabb előrelépés a Nemzeti Emlékhely ügyében
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Újabb előrelépés a Nemzeti Emlékhely ügyében

Első alkalommal szervezett tudományos konferenciát Székesfehérváron a Koronázó Bazilika Baráti Társaság, ahol a legújabb eredmények mellett, újra középpontba került a Nemzeti Emlékhely ügye is. A cél közös: egy méltó emlékhely kialakítása. 

A baráti társaság hosszú hónapok óta részt vesz egy össznemzeti ügy felkarolásában, melynek nem titkolt célja, hogy egy méltó Nemzeti Emlékhely kerüljön kialakításra. A tudományos kutatások folyamatosan hoznak újabb eredményeket, ami az eddiginél is hangsúlyosabbá teszi Székesfehérvár történelmi jelentőségét.

Cser-Palkovics András polgármester az összejövetelen elmondta: tavaly nagy kérdés volt, hogyan tartható meg Székesfehérvár alapításának 1050-dik évfordulója akkor, amikor a Jókai utcai feltárások éppen ezzel kapcsolatban hoztak új eredményeket.

A polgármester beszélt arról is, hogy a Nemzeti Emlékhely ügye nemcsak a város számára fontos – ahogy arról nemrég a Kásler Miklós miniszteri biztossal folytatott megbeszélésen is szó esett.

"Néhány napja voltunk Kásler Miklósnál, és egy nagyon izgalmas beszélgetést folytattunk ennek a helynek a jövője tekintetében. Nem elfelejtve, hogy nagyon kerek évfordulók következnek: 2031-ben Szent Imrére, 2038-ban pedig Szent Istvánra emlékezhetünk. Ezek olyan évfordulói ennek a nemzetnek, amelyek kapcsán fel kell vetnünk a Nemzeti Emlékhely ügyét és kérdését, hiszen jelenlegi állapotában és helyzetében nem tudja azokat a feladatokat és funkciókat betölteni, amelyekről közösen azt gondoljuk, hogy ennek a helynek be kell töltenie. Nem is beszélve azokról az egyéb jellegű kutatásokról, amelyek a csontleletekkel összefüggésben, vagy akár a temetések, újratemetések ügyében felvetnek új szempontokat, amelyekkel ennek a városnak foglalkoznia kell. Azt gondolom, hogy ezek a kérdések túlmutatnak a városon: ez egy össznemzeti kérdés kell, hogy legyen! Jó lenne elérni egy állami, egyházi és városi együttműködést" –  fogalmazott Cser-Palkovics András.

A polgármester hozzátette, ha ebben van egy civil kurázsi, az sokat tud segíteni az ügy előremozdításában. Korábban a Fehérvár Televízióban és az fmc.hu-n is foglalkoztunk a Nemzeti Emlékhely kérdésével. 

A polgármester akkor kifejtette azt is, hogy az igény megvan arra, hogy valami történjen a hellyel, és az is, hogy valami épüljön ott:

"De nemcsak az a fontos, hogy mi épül oda, hanem az is, hogy abban az épületben mi lesz. Múzeum? Templom? Hazahozzunk királyi csontokat? Szerintem igen! Időnként a koronázási ékszerek is hazajöjjenek Fehérvárra? Szerintem fehérváriként nem mondhatunk le erről! Legyen a koronázási palást Székesfehérváron? Sok-sok ezer ember aláírása – nemcsak fehérváriaké, de budapestieké is – támogatná ezt. Ezeket a kérdéseket folyamatosan asztalon kell tartanunk, a nyilvánosságban beszélni kell róluk, mert mindez jogos igénye a városnak, és küzdenünk kell a megvalósulásáért!" 

Kapcsolódó
Mi épüljön a Nemzeti Emlékhelyen? Hogy áll az Alba Plaza beruházása? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Cser-Palkovics András. 

Kétemeletes lehet az Alba Plaza, vásárcsarnok lehet a murvás parkoló helyén közel ezer autót befogadó parkolóval. Erről is beszélt Cser-Palkovics András a Fehérvár Televízióban. A műsorban a Nemzeti Emlékhely ügyével is foglalkoztunk, és elhangzott az is, hogy ezen a helyen valaminek épülnie kell.

A Koronázó Bazilika Baráti Társaság rekonstrukciót szeretne létrehozni

A Koronázó Bazilika Baráti Társaság elnöke, Wittmann István úgy fogalmazott: nem titkolt céljuk, hogy népszerűsítsék a Szűz Mária-bazilika jelentőségét, valamint Székesfehérvárnak, mint "ó-fővárosnak" a korai történetét egyaránt. Emellett az embereket egy kicsit közelebb is szeretnék hozni ahhoz a gondolathoz, hogy szükséges a Romkert megfelelő átalakítása. "Mi szeretnénk katalizálni ezt a folyamatot, és egy méltó Nemzeti Emlékhellyé szeretnénk tenni ezt a helyet. Azt gondoljuk, hogy a jelenlegi állapot nem megfelelő. Szeretnénk tovább folytatni az épületnek a mérnöki, történeti, régészeti megismerését, ezért ilyen irányú konferenciákat, előadásokat is tervezünk –  válaszolta kérdésünkre Wittmann István, továbbá hangsúlyozta:

Egy nagy tervünk is van, egy rekonstrukciót szeretnénk létrehozni erről a bazilikáról, mégpedig a Mátyás korabeli gótikus állapotában, hogy mindenki megcsodálhassa, hiszen ez volt az akkori Európa egyik legszebb bazilikája." 

A cél, hogy az egykori épület eredeti helyén olyan emlékhely jöjjön létre, ami a Kárpát-medence magyar szakrális-történelmi központjaként is szolgálhat. A Koronázó Bazilika Baráti Társaság egyúttal azt is szeretné elérni, hogy az új Nemzeti Emlékhely egyszerre legyen alkalmas a történelmi magyar államiság jelképeinek, a koronázási ékszereknek a kiállítására, és a hozzájuk kapcsolódó kulturális rendezvények megtartására. 

Kásler Miklós szerint a nemzeti identitás szempontjából is fontos egy méltó emlékhely kialakítása

A konferencián jelen volt Kásler Miklós miniszteri biztos, a Magyarságkutató Intézet vezetője, aki kérdésünkre elmondta, hogy a nemzeti identitás szempontjából rendkívül fontos egy méltó emlékhely kialakítása. "Székesfehérvár a magyar történelem kiemelkedő helye, nagyon sok minden köthető ide. Mindenekelőtt az első magyar király, Szent István személye, aki a katolikusok és az ortodoxok szentje is. A világtörténelem egyetlenegy apostolkirálya, Szent István megteremtette a Regnum Marianumot, aminek az a mondanivalója, hogy a hatalom nem földi, hanem égi eredetű. Nem beszélve a többi tradícióról: a magyar király hivatalba lépésének feltétele volt, hogy Székesfehérváron koronázzák meg a Szent koronával az esztergomi érsek által" – fogalmazott Kásler Miklós. 

A miniszteri biztos felidézte, hogy – még a Magyarságkutató Intézet létrejötte előtt – úgy indult el az Árpád-ház kutatás, hogy bíborosi engedéllyel a Mátyás templomból 2014-ben mintát vehettek az ott elhelyezett 11, királyinak tartott csontvázból. Ezekből és III. Béla DNS-ének a segítségével sikerült meghatározni az Árpádok férfitagjaira jellemző haploidot. Mostanra pedig már a Hunyadiak genomját is azonosították, ami hamarosan várhatóan megtörténik majd a vegyes házi királyaink vonatkozásában is.

Kérdésünkre, miszerint lehet-e az a cél, hogy akit Fehérváron temettek el, az a hajdani koronázóvárosban leljen végső nyughelyre, Kásler Miklós kiemelte: alapvető emberi megközelítés, hogy valaki ott várhassa a feltámadást és nyugodhassék az öröklétben, ahol ő akarta. A Nemzeti Emlékhely éppen ez alapján nem lehet sehol másutt, csakis Székesfehérváron. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek