10 hónapnál régebbi cikk

Fontos változás jön holnaptól, ami a fehérvári utazókat is érinti
·KözlekedésMÁV·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Fontos változás jön holnaptól, ami a fehérvári utazókat is érinti
·KözlekedésMÁV·Utolsó frissítés: undefined

Megszűnnek az IC-pótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek július 1-jétől a MÁV-START és a GYSEV járatain- tájékoztatott a Mávinform.

További változás, hogy szombattól már országbérlettel is használhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok. Az okosjegyek árazása is igazodik az új díjszabási rendszerhez; a módosítások összességében azt eredményezik, hogy az új vármegye- és országbérletek a korábbiaknál is több utasnak kínálnak olcsó és egyszerű megoldást a mindennapi utazáshoz.

Az IC-helyjegy elővételben - azaz a vonatindulás napját megelőző napig megváltva egységesen 650 forint, az utazás napján megváltva pedig 990 forint lesz. A prémium (1+) osztályra szóló helyjegyek ára is változik, egységesen 1990 forintot kell értük fizetni.

A nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken egységesen 300 forintra módosul a helyjegy ára.

Az országbérlettel rendelkezők - a megfelelő helyjegy megváltásával - utazhatnak az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán.

A tájékoztatás szerint szintén módosul a kilométeralapú menetjegyek díjszabása. Tíz kilométer távolságig 400 forint, 10,1-15 kilométer között 450 forint, 15,1-20 kilométer között 500 forint, 20,1-25 kilométer között 550 forint, 25,1-30 kilométer között 600 forint lesz a teljesárú, egy útra szóló menetjegyek ára a helyközi közlekedésben a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain egyaránt.

Ugyancsak július első napjától jelentősen átalakulnak az okosjegyek is. A legfontosabb változás, hogy az okosjegy csak elővételben lesz megváltható, az utazás napján már nem. Ezzel egyidejűleg változik az okosjegy visszaválthatósága, vagyis az érvényesség kezdete előtt legkésőbb 12 órával váltható vissza.

Továbbá változik az automatákból és a digitális felületeken, azaz interneten az ELVIRÁ-ból vagy a MÁV mobilalkalmazással vásárolt MÁV-START és GYSEV menetjegyekre járó kedvezmények mértéke is. Az automatás vásárlások esetében megszűnik az eddigi 5 százalékos kedvezmény, a digitális felületeken keresztül váltott jegyek esetében pedig 5 százalék lesz ezentúl.

Az új díjszabályozással kapcsolatos további tudnivalók megtekinthetők a vasúttársaság honlapján.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek