1 évnél régebbi cikk

Kormányzati mentőöv a Dunaferrnek
Fehérvár Médiacentrum fotója
haszon.hu
Kormányzati mentőöv a Dunaferrnek

A kormány megmentette a Dunaferrt - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.  A Liberty Steel nyertes ajánlata fontos mérföldkő, de a munka neheze csak most kezdődik.

Tavaly év végére a Dunaferr fizetésképtelenné vált, a gyár működése ellehetetlenült, több ezer dolgozó munkája veszélybe került. Az üzem olyan rossz állapotban volt, ahonnan sikeres talpra állásra Magyarországon még nem volt példa - olvasható a közleményben.

A Dunaferr a magyar ipar és foglalkoztatás kiemelt szereplője, az acélipar pedig stratégiai ágazat, amely a kormány számára kiemelt prioritást jelent, ezért a gyár megmentésében a GFM többek közt jogszabályok megalkotásával és a felek közötti koordináció kialakításával működött közre.

2022 végére sikerült megakadályozni, hogy a Dunaferr működése végleg ellehetetlenüljön, az energiaellátás megszűnése vagy az alapanyagok hiánya miatt az üzem súlyos és visszafordíthatatlan károkat szenvedjen. A kormány védelmi bizottságot állított fel, a Dunaferr pedig 2022. december 14-én felszámolás alá került, az eljárás pedig megteremtette a szükséges jogi kereteket a gyár megmaradáshoz.

Az üzem megmentéséért az elmúlt hét hónapban a kormány mellett a felszámoló, a térség országgyűlési képviselője, Mészáros Lajos, valamint a Dunaferr munkavállalói rendkívüli erőfeszítéseket tettek. A Dunaferr életben tartása érdekében bérmunka konstrukciót alakítottak ki, amelynek köszönhetően a kokszoló folyamatosan működni tudott, valamint a tavaly novemberben leállt kohó és hengerművek is újra elindulhattak. Ezt a folyamatot érdemben segítette a bérgarancia kibővítése: a kormány Mészáros Lajos javaslatára arról döntött, hogy 16 milliárd forintos segítséget nyújtva hat hónapon keresztül kifizeti több mint négy ezer dolgozó bérét annak érdekében, hogy a vasmű munkavállalói ne kerüljenek veszélybe.

A folyamat következő lépéseként új cégekhez, a DunaRollinghoz és Duna Furnace dunai vasműhöz kerültek az acélgyártáshoz szükséges eszközök, amelyeket nyílt eljárásban hirdetett meg a felszámoló. A múlt pénteken zárult értékesítés során az a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, amely már decemberben is a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb napjait élte.

A Dunaferr sikeres értékesítése fontos mérföldkő, azonban a munka neheze csak most kezdődik. A kormány elkötelezett az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöld átállás mellett. A gyár működése reorganizációra szorul, jelentős fejlesztések szükségesek a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása, a korszerű, 21. századi technológiaváltás, valamint a zöld acél gyártása érdekében.

A kormány képviseletében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tovább küzd a gyár és a munkahelyek megvédése érdekében..

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek