8 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári alkotókat támogat a város, átadták a Lánczos-Szekfű és Deák Dénes Ösztöndíjakat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Fehérvári alkotókat támogat a város, átadták a Lánczos-Szekfű és Deák Dénes Ösztöndíjakat

Munkatársaink alkotó tevékenységét is segítik. Kovács Szilvia és Matuz János egy különleges dokumentumfilmes projekthez nyert ösztöndíjat, Vakler Lajos pedig folytathatja a példamutató és különleges fehérváriak életét bemutató kötetsorozatát.

Évek óta hagyomány, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok idején a Bory-várban ünnepélyes keretek között adják át a Deák Dénes Díjat és Ösztöndíjat, valamint a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjakat. A két ösztöndíjprogram már három évtizede a Székesfehérváron élő és alkotó, vagy a várossal szellemi kapcsolatban álló alkotók munkáját segíti.

A Deák Dénes Díjat és Ösztöndíjat évente egy-egy személy veheti át, míg a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjjal az idei évben 15 pályázót támogattak.

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: „A város kulturális élete nem csak ezen díjak nélkül elképzelhetetlen, hanem azon szakemberek, művészek, közösségek nélkül is, akiket ma díjaznak.”

A Deák Dénes Díjat Major István nyugalmazott zenetanár, zenekarvezető és zenekari művész kapta a város kulturális életében, zenei oktatásában és a zenei kultúra ápolásában, közkinccsé tételében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

A Deák Dénes Ösztöndíjat az idei évben Bányai Balázsnak adományozták, aki Pribék Antal székesfehérvári fotográfus a Fejér vármegyei kastélyokról és uradalmakról az 1870-es években készített fényképsorozatát szeretné feldolgozni.

A kuratórium idén tizenöt székesfehérvári alkotó és közösség tevékenységéhez nyújt támogatást.

Az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület huszonötödik alkalommal tervezi kiadni a székesfehérvári általános iskolások rajzaival díszített naptárt.

Berki Lilla, a Hermann László Zeneiskola énektanára zenésztársaival a Petőfi Emlékévhez kapcsolódva szeretne megrendezni egy irodalmi-népzenei koncertet.

A Fekti Veronika – Fűrész István alkotópáros vers- és képalbumot szeretne kiadni, melyben az irodalom és a képzőművészet egészíti ki egymást: a műben a kép válik inspirációvá a szöveghez.

A Fele Zene Művész Kör (Lits Zsuzsanna) furulya együttes 2008-ban alakult a Hermann László Zeneiskola növendékeiből. Az ösztöndíj segítségével koncertek szervezését tervezik, hogy kiváló akusztikai és technikai körülményeket teremthessenek.

Kopiás Gabriella az idei évben is szeretné folytatni a színvonalas hangversenyek megrendezését, amihez az ösztöndíj is segítséget nyújt. Várhatóan jövő tavasszal művésztársaival egy Madárkoncertet szeretnének adni.

A Kovács Szilvia - Matuz János alkotópáros egy különleges dokumentumfilmes projekthez nyert ösztöndíjat. Az alkotók a székesfehérvári születésű Lantai Májer József, a 17-es gyalogezred tagjának szibériai fogságát szeretnék bemutatni az egykori katona nemrég előkerült naplója alapján.

Kozáry Ferenc az idén száz éve született Weöres Sándor emlékének kíván adózni A teljesség felé című zenés játékkal.

Mara Kinga Villő az Örömút című festménysorozat megvalósítására kapott támogatást, ami Jézus keresztútját ábrázolja a megszokott ikonográfiához képest újszerű módon.

Az Erőtér című műve megírásához kapott támogatást Prax Levente, akinek több munkája is garanciát jelentett a kuratóriumnak. Mostani műve egy sci-fi, amely a nem is olyan távoli jövőben játszódik.

A Fejér vármegyei Bakonycsernyén élő költő-írót, Simek Valériát az Elhamvadt napok című művének kiadásában támogatja a kuratórium.

Stefánné Bankó Mária az első magyar óceánrepülők, Endresz György és Magyar Sándor életét, munkásságát tervezi kutatni és később széles körben bemutatni. A két pilóta 1931-ben az Egyesült Államokból indult, majd az óceán átrepülése után Felcsút mellett hajtott végre kényszerleszállást.

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület a tíz éve elhunyt Tóth László emléke előtt kíván tisztelegni, aki a város kulturális életének jeles személyisége volt, mint alkotó és szervező. Kollégái és barátai egy kötetben szeretnék bemutatni Tóth László munkásságát.

A Fehérvári beszélgetések nagysikerű könyvsorozat folytatásához kapott támogatást Vakler Lajos Penna Regia-díjas újságíró, szerkesztő, műsorvezető. Az interjúkötetben a város ismert közéleti alakjai szólalnak meg, akik tevékenységükkel öregbítik Székesfehérvár hírnevét.

A Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület azt a célt tűzte ki, hogy havonta bemutatnak egy-egy olyan példaértékű embert, közösséget, akik a város elismert polgárai. Az egyesület és annak művészeti vezetője, Zemlényi Katica ezt a tevékenységet szeretné folytatni az ösztöndíj segítségével.

Szintén támogatja a kuratórium Vörös Janka jazz énekművész angol nyelvű lemezének felvételét és kiadását, ami a Stories and Visions címet kapta. A lemezen jazz-blues dalok modern köntösben lesznek hallhatóak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek