8 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári diákok értek el kiemelkedő nemzetközi sikert a robotikában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvári diákok értek el kiemelkedő nemzetközi sikert a robotikában

Első helyet szerzett a FANUC Olimpián az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karáról Németh Márk és Benczik Árpád gépészmérnök hallgató, akik sikerükkel kvalifikálták magukat a WorldSkills 2024 Lyon versenyre.

Már tavaly is hasonló siker született, hiszen akkor a Farkas Bálint – Kovács Erik gépészmérnök duó nyerte meg az ÓE AMK képviseletében a FANUC Olimpiát - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ. Ők közben idén megszerezték diplomájukat, és szeptembertől már a mesterképzést kezdik. Eközben ismét fontos megmérettetésre készülnek, hiszen jövő héten utaznak a gdanski Euroskills robotika versenyre, amelyre a tavalyi győzelemmel kvalifikálták magukat. Azonban nem ez az egyetlen feladat, amit vállaltak: ők készítik fel majd fel a jövő évi világversenyre az idei győzteseket.

A duók felkészítő tanára Széll Károly, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának docense volt. A csapattagok a Városházán tett látogatásuk során elmondták, hogy az egyetemen erős alapokat kaptak robotikából, ami sokat segített a nemzetközi versenyeken és az azokra való felkészülésben. A jövő héten Gdanskban versenyző csapat tagjai bíznak benne, hogy előkelő helyet érhetnek el, ugyanakkor – miután a szervezők hajlamosak változtatni a pontozási szabályrendszeren – mindenre fel kell készülniük.

A csapatnak Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester gratulált a város nevében. A polgármester elmondta, hogy a fiatalok a város számára kifejezetten fontos területen értek el kiemelkedő eredményt.

„A város ipara már most elképzelhetetlen a robotika nélkül. A fiatalok pedig ezekkel az eredményekkel motiválhatják a későbbi hallgatókat, hogy ezt tanulják, később pedig akár Székesfehérváron vállaljanak munkát" - hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte, fontos, hogy a fiatalok felkészülten lépjenek be a munka világába, ezek a versenyek pedig nagyon jó tapasztalatszerzést jelenthetnek nekik ehhez. A városvezető hozzátette, a hallgatók tudásán túl fontos, hogy a már aktívan dolgozó munkavállalók is fejlesszék a tudásukat.

Bíró István, a csapat mentora, a FANUC kollégája mesélt a versenyek részleteiről. Elhangzott, hogy a megoldandó feladatot mindig csak a helyszínen tudják meg a résztvevők, és gyakorlatilag a nulláról kell teljesíteniük a projektet. Példaként említette, amikor a feladat szerint a versenyzőknek egy robot segítségével kellett feltölteniük egy ládát. A feladat során többek között műszaki dokumentációt, érintőképernyős felületet, 3D és sima videót, valamint szimulációt is be kellett mutatniuk a bíróknak. Hasonló szisztéma vár a versenyzőkre a jövő heti gdanski világversenyen, ahol iparban is működő szinten kell véghezvinniük a projektet a versenyzőknek.

Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja megköszönte azt a támogatást, amit a város az elmúlt években nyújtott a Kar számára. Ahogy fogalmazott, a mostani sikeres szereplés is jó visszaigazolása annak, hogy megéri a tudásba fektetni. Kiemelte, hogy az egyetemnek fontos feladata a fiatalok felsőoktatási képzéseinek minél színvonalasabb megvalósítása, erre pedig jó lehetőséget jelentenek ezek a versenyek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek