7 hónapnál régebbi cikk

Erőműlátogatás volt a 120 éves Király sori fűtőerőműben - nyíltnapra várta a SZÉPHŐ Zrt. az érdeklődőket
·HírekSZÉPHŐ·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
SZÉPHŐ Zrt.
Erőműlátogatás volt a 120 éves Király sori fűtőerőműben - nyíltnapra várta a SZÉPHŐ Zrt. az érdeklődőket
·HírekSZÉPHŐ·Utolsó frissítés: undefined

Az „Észrevétlenül a város szolgálatában” című konferenciához kapcsolódóan a SZÉPHŐ Zrt. megnyitotta a 120 éves Király sori fűtőerőmű kapuit az érdeklődők előtt 2023. szeptember 20-án, szerdán.

A programra előzetes regisztrációval lehetett jelentkezni. Az ipartörténeti jelentőségű Király sori telephelyet vezettet látogatás formájában járhatták be a résztvevők, meghallgatva több érdekességet a múlt századi kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésről.

A fehérvári energiatermelés 120 éves története a közvilágítással kapcsolatos problémák kezdeti megoldásáig nyúlik vissza, hiszen az elsődleges cél az áramellátás biztosítása volt egy dinamikusan fejlődő, egyre növekvő szolgáltatási területen. A hulladékhő távhő formájában történő hasznosítása egyfajta mellékszálként jelent meg az 1950-es években. A kazánok üzembe állításával, a fokozatos bővítésekkel a hőtermelésre fektetett hangsúly egyre fokozódott, és néhány évtized leforgása alatt a fűtésre szánt hőkiadás főszerephez jutott.

A lassan az életpályája végére érő Király sori fűtőerőmű megtekintését a fiatalok és az idősebbek egyaránt izgalmasnak találták, hiszen a bátrabbak megmászhatták a kazánok lépcsőit, sőt bemászhattak egy 5000 m3-es, kitisztított, kivilágított olajtartályba is. A jó hangulatú esemény savát-borsát az egyes helyszínekhez fűződő régi történetek és az izgalmas szakmai magyarázatok, valamint a nagy méretekkel bíró berendezések látványa együttesen adták.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek