6 hónapnál régebbi cikk

A Királyok útján Horvátországban című filmet vetítették a Tolnai utcai könyvtárban
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
A Királyok útján Horvátországban című filmet vetítették a Tolnai utcai könyvtárban

Vakler Lajos Penna Regia-díja szerkesztő-riporter dokumentumfilmjét nézhették meg az érdeklődők hétfő délután. A Dalmáciában fellelt Árpád-házi uralkodók és családtagjaik emlékét őrző kultuszokat, helyszíneket bemutató filmet ezúttal a Tolnai utcai könyvtárban vetítették.

Az országos könyvtári napok alkalmából a Királyaink útján Horvátországban című filmjét láthatták az érdeklődők, amelyet még 2023 júniusában mutattak be először. Az alkotás operatőre Megyeri Zoltán, vágója pedig Szentmiklósi Dávid volt. A filmnél fontosnak tartották, hogy a közreműködők anyanyelven szólaljanak meg, ami Jakubek Tiborné, a Székesfehérvári Horvát nemzetiségi Önkormányzat elnöke nélkül nem sikerülhetett volna.

Vakler Lajos elárulta, a film a külügyminisztérium támogatása, és az egyházi vezetők hozzájárulása nélkül nem jöhetett volna létre, hiszen ez tette lehetővé, hogy olyan helyekre is bejuthassanak, ahova az átlagember nem. 

"Nagyon fontos nekem, hogy azok a filmek amiket készítettem, a nagyközönség elé is kerüljenek és ne csak a TV-ben lássák. Ez a 3. rész, az első volt a Szent István emlékek Rómában, aztán Szent László útján Erdélyben, most pedig Királyaink útján Horvátországban.

Tulajdonképpen azokat a királyi emlékeket mutatjuk be, amelyek Dubrovnik, Split, Trogir, Zadar és Biográdban megtalálható, és amelyeket valljuk meg, nagyon kevesen ismernek, illetve kevesen juthatnak hozzá" - mondta el Vakler Lajos rendező.

Ezt a vetítést az is különlegessé tette, hogy Vakler Lajos, a film előtt és után saját gondolatait, tapasztalatait is elmesélte, és persze kérdezni is lehetett a alkotással kapcsolatban. 

A Fehérvár TV összeállítása az eseményről:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek