6 hónapnál régebbi cikk

Részleges holdfogyatkozást láthatunk hétvégén
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com/ALTEREDSNAPS
Részleges holdfogyatkozást láthatunk hétvégén

A mostani holdfogyatkozáskor csak kisebb részt fed majd árnyék, ám így is érdekes és ritka látványban lehet részünk, ha sikerül elkapnunk a jelenséget.

Részleges holdfogyatkozásra számíthatunk 2023. október 28-án, szombaton este - írja a National Geographic, kiemelve, a jelenség még az óraállítás előtt lesz, így az időpontok a nyári időszámítási idő szerint vannak megadva.

Így tehát a jelenség 20:01-kor kezdődik, ekkor ér a félárnyék a holdkorongra, majd lassanként rákúszik, amitől tompább lesz a Hold fénye, mintha ritkás ködön keresztül világítana. 

A részleges fogyatkozás 21:35-től figyelhető meg, és 22:14-kor lesz a legnagyobb fázisú, majd 22:54-ig tart.

Ezt követően még mintegy másfél óra van a félárnyék teljes levonulásáig, a fogyatkozás éjfél után, vagyis már 29-én 0:26-kor ér teljesen véget. Az oldal kiemeli, mivel a részleges fázis idején már mintegy 45 fok magasan jár a Hold, semmiképpen ne egy tízemeletes ház, egy mamutfenyő vagy egy templomtorony mögött keressük az égitestet.

A következő, hazánkból is látható fogyatkozás 2024 szeptemberében lesz, az még csak részleges, ám egy évvel később, 2025 szeptemberében már teljes holdfogyatkozást csodálhatunk meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek