1 évnél régebbi cikk

Itt lehet élőben nézni, ahogy 50 év után újra űrhajót küld a Holdra a NASA
·Tudományhold·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/NASA
Itt lehet élőben nézni, ahogy 50 év után újra űrhajót küld a Holdra a NASA
·Tudományhold·Utolsó frissítés: undefined

Órákon belül útnak indul a Hold felé a NASA óriásrakétája. Az Artemis-program első emberes küldetésére azonban még két évet kell várni, az űrhajósok holdraszállása pedig legkorábban 2025-ben történhet meg.

Legutóbb 1972 decemberében járt ember a Holdon. Akkor a szlovák származású amerikai úrhajós, Gene Cernan bakancsa hagyott nyomot a szomszédos égitesten az Apollo-program 17. küldetésének keretében.

A NASA 50 évvel később újra Hold-missziókat indít. Az Artemis-űrprogram célja „az első nő és a következő férfi” eljuttatása a Holdra. Az első rakétát magyar idő szerint ma délután 14 óra 23 perckor indítják útnak.

A 98 méter magas SLS (Space Launch System) csúcsán a további 8 méteres Orion űrkapszulával egyelőre űrhajós nélkül indul útnak, és a tervek szerint a 42 napos küldetés végén, október 10-én érkezik majd vissza a Földre. Az első emberes utazást 2024-re tervezik, míg a Holdra legkorábban 2025-ben érkezhetnek meg az asztronauták.

FRISSÍTÉS, 14:48: A NASA a rakéta technikai problémája miatt elhalasztotta a hétfői kilövést. A következő lehetséges időpont most pénteken (szeptember 2.), magyar idő szerint 18:48 és 20:48 áll majd rendelkezésre.

A program első rakétájának indítását itt lehet élőben követni:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek