9 hónapnál régebbi cikk

Szuperhold lesz ma este Székesfehérvár felett
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Szuperhold lesz ma este Székesfehérvár felett

Az idei négy szuperholdból ez lesz a leglátványosabb. Naplemente után érdemes lesz egy pillantást vetni az égre.

A július 3-i, vagyis ma esti lesz a leglátványosabb szuperhold idén, írja a CNN. Amennyiben a helyi időjárási viszonyok lehetővé teszik, akkor a naplemente után láthatjuk az égi eseményt.

Székesfehérváron ma 20 óra 45 perckor megy le a Nap.

„Azt nevezzük szuperholdnak, amikor a Hold egy kicsit nagyobbnak tűnik az égbolton” – mondta Dr. Shannon Schmoll, a Michigani Állami Egyetem Abrams Planetáriumának igazgatója.

„A Hold nem tökéletes körben kerüli meg a Földet. Így vannak olyan pontok a pályáján, ahol egy kicsit közelebb vagy távolabb van a Földtől” – tette hozzá. 

Bár a szuperhold és egy átlagos telihold közötti méretkülönbség szabad szemmel nézve nem tűnik fel azonnal, a nyár első teliholdja, vagyis a bakhold fényesebb lesz a többinél, miközben 361 934 kilométerre lesz bolygónktól a Hold.

Aki a hétfő esti szuperholdról lemarad, ne aggódjon: augusztusban két további szuperholdat figyelhet meg, 1-jén és 30-án. Közülük a második egy kék hold lesz, amikor a Föld és a szomszédos égitest a legközelebb lesznek egymáshoz. Az idei utolsó szuperholdat pedig majd szeptember 29-én lehet megcsodálni.

Ezeken felül további három telihold várható még ebben az évben: október 28-án, november 27-én és december 26-án.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek