5 hónapnál régebbi cikk

Teljes felújításon esett át a Hermann zeneművészeti gimnázium a Bösendorfer zongorája
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Teljes felújításon esett át a Hermann zeneművészeti gimnázium a Bösendorfer zongorája

Ismét megszólalhatott a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium egyik zongorája. Az értékes Bösendorfer zongora felújításon esett át, mielőtt dallamai újra bejárták az iskola falait.

Kellemes dallamokkal kápráztatta el a jelenlévőket az a zongora, amely felújítás után került vissza otthonába, a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumba. Balogh Máté, az iskola növendéke szólaltatta meg először a régi-új hangszert, aki Csajkovszkij Április: Hóvirág című művét adta elő, immár nem először és nem kevesebb sikerrel, mint az elmúlt hétvégén a Ferenczy György zongoraversenyen, ahol első helyezést ért el.

Az értékes Bösendorfer márkájú zongorát azért kellett felújítani, mert az iskolában zajló igénybevétel során a hangszerek egész egyszerűen elhasználódnak. A Bösendorfer egyébként világelsőnek számít a zongoragyártásban, a bécsi cég immár 1828 óta gyártja az egyedülálló hangszereket.

"Ezeknek a nagy értékű zongoráknak a felújítása egyelőre elmaradt. Most egy út kezdetén, az első stációnak talán a befejezésénél járunk, azzal, hogy az első zongorát a Rotary Klub Székesfehérvár jóvoltából felújítottuk, és úgy gondolom, hogy ezzel értéket mentettünk" – mondta el Király István, a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI igazgatója.

A zongora a Rotary Club Székesfehérvár anyagi támogatásának köszönhetően, mintegy egymillió száznyolcvanezer forintból újulhatott meg, a szervezet egyik elsődleges célja az értékmentés.

"Én zeneiskolás voltam, igazgató úrral nagyon régi a kapcsolatunk és ő volt az, aki megkeresett, hogy van néhány felújítandó zongora itt az épületben és van-e lehetősége, ereje és főleg szándéka a Rotary Clubnak, hogy ebben részt vegyünk" – mondta Juhász Balázs, a Rotary Club Székesfehérvár alelnöke.

A zongora felújítását Müller György vállalta, aki a felújítás menetéről árult el kulisszatitkokat a jelenlévőknek.

"Apró alkatrészeire szedjük mind a hangszertestet, mind a klaviatúrát, ez körülbelül egy nap, nem több és utána kezdődik az újjáépítés" – árulta el Müller György, a Piano-M Bt. ügyvezetője.

A szakgimnázium életében jelentős szerepet játszik a zongoraoktatás, a hangszerek gyakorlatilag mindennapos használatban vannak, ezért a karbantartásuk és felújításuk időről-időre elengedhetetlenné válik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek