5 hónapnál régebbi cikk

Füst, lövések, háborús hangulat - látványos részéhez érkezett a fehérvári rendezők Haza! című filmjének forgatása
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kovács Szilvia
Füst, lövések, háborús hangulat - látványos részéhez érkezett a fehérvári rendezők Haza! című filmjének forgatása

Folytatódott a Haza! - Lantai Májer József szibériai hadifogoly naplója című film forgatása. A székesfehérvári stáb ezúttal a Pákozdi Katonai Emlékpark lövészárkaiban idézte meg a főhős és katonatársa harcát az I. világháború idején.

Matuz János és Kovács Szilvia társrendezésében, a 17-es honvéd gyalogezredben szolgáló magyar honvéd és társának megpróbáltatásairól készül filmetűd. A felvételeken a fiatal székesfehérvári születésű katona Lantai Májer József, az I. nagy világégés során az arcvonalban megélt harcait, illetve szibériai fogságának embert próbáló történéseit mutatják be, naplója alapján.

November 22-én a pákozdi Mészeg-hegyre költözött a stáb, a küzdelmet a lövészárokban idézték fel, korhű fegyverekkel, szakértők segítségével. Kovács Szilvia ötletgazda számára megerősítést jelent, hogy hitelesen tudják közvetíteni néhai rokona, a fiatal katona papírra vetett gondolatait:

„Érdekes és izgalmas ez a történet, a lelkem nagyon jól viseli, mert azt látom, hogy amit megálmodtam egy évvel ezelőtt az filmkockákon valósul meg. Minden egyes forgatás, azt jelzi, hogy amit kitaláltunk, azt meg is tudjuk valósítani. Fantasztikus emberekkel dolgozunk, bizonyítják, hogy mennyire hozzáértőek, hiszen teljesen valósághűen kell megmutatnunk, hogy miként zajlottak a történések egy első világháborús lövészárokban. Ehhez a filmhez természetesen kellett a tizenhárom oldalas naplón túl egy olyan dramaturgia és forgatókönyv is, amelyet Matuz Jánosnak köszönhetünk".

Kovács Máté a Szabad Színház társulatának tagjaként megannyi fajsúlyos szerep alakítója, ugyanakkor ez a hiteles és mélységesen emberi történet, a filmes múltidézés számára is komoly tanulságokkal jár.

„Számomra ez egy óriási élmény, alapvetően az egész háttér miatt, ahogy a jeleneteket forgatjuk. Ez nem csak lelkileg, de fizikailag is nagy élményt ad az embernek. Amikor beléptem a lövészárokba egy olyan fura érzés fogott el, hogy most már el tudom képzelni, hogy ezeknek az embereknek milyen lehetett az első világháború poklában.”

A főszeplő álmait és visszaemlékezéseit Schneider-Zay Ákos idézi meg.

„Ez a történet egészen elbűvölő és egyben szörnyű is. Amiket a történelemórákon hallunk most élőben kell megelevenítenünk. Ez hatalmas kalandokat és egyben izgalmakat is rejt magában, számtalan új élményt és tapasztalatot. Ha lapozgatom a forgatókönyvet, kérdezgetem nagyszüleimet, vagy beleásom magam ebbe a témába, akkor mindig feljönnek azok az érzések, érzelmek, értékek és gondolatok, amelyek ehhez a valósághoz kötnek. Ez a történet nagyon erős érzéseket tud magában hordozni, amit a saját bőrünkön is megtapasztalunk - mesélte az fmc.hu-nak a főhőst alakító amatőr színész.

A háború megpróbáltatásait, illetve a fogságban töltött emlékeket megidéző film forgatása Erdélyben folytatódik, majd tavasszal fejeződik be. A díszbemutatót az utómunkálatokat követően jövőre, július 18-án, a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapján tervezik megtartani.

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek