4 hónapnál régebbi cikk

Lesz-e valaha béke a Közel-Keleten?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Lesz-e valaha béke a Közel-Keleten?

Az október 7-ei terrortámadás változásokat okozott a Közel-Keleten, a palesztin-izraeli konfliktusban. Hogy lesz-e valaha béke a térségben, mi vezetett a háborúhoz? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ szerda délután a látogatók a Mathias Corvinus Collegium előadásán. 

A HAMASZ terrorakciójára válaszul Izrael megindította történetének egyik leghosszabb háborúját a Gázai övezetet uraló szervezet ellen. A konfliktus hamar túlnőtt önmagán és a nyugati világon is százezrek vonultak utcákra a palesztinok mellett. Hogy mi vezetett idáig? Megvalósulhat-e valaha a közel-keleti béke és milyen tanulságai vannak az eseménysorozatnak Európa számára? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők a Mathias Corvinus Collegium előadásán. 

"Mindenki kíváncsisága kielégíthetetlen ebben a témakörben, és nagyon jó egy olyat hallgatni, akinek ez a szakmája, aki össze tudja foglalni, aki itt van élőben és fel lehet neki tenni a kérdéseinket. Mindig megkérjük a hallgatókat, hogy töltsenek egy kérdőívet, és amikor Sayfo Omar elment, akkor nagyon sokan azt írták, hogy szeretnék még látni őt, és hogy miről szeretnének hallani, hát pontosan erről a témáról. " -tájékoztatta az fmc.hu-t Östör Annamária, az MCC Székesfehérvár képviselet-vezetője. 

Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet munkatársa átfogó áttekintést nyújtott a hallgatóság számára a mostani helyzetről. Mint mondja, az október 7-ei terrortámadás sok mindent megváltoztatott a Közel-Keleten, a palesztin-izraeli konfliktusban. 

"Egészen sokáig, több mint egy évtizedig úgy tűnt, hogy Izrael és a HAMASZ képes egymás mellett élni egy ellenőrzött erőszak mellett oly módon, hogy a HAMASZ időről időre támadja a zsidó államot, amire persze érkezik a válasz blokád, illetve légi csapások képében, de úgy tűnt, hogy egyik fél sem érdekelt a konfliktus eszkalációjában. Most október 7-én minden megváltozott, és Izrael most már nem engedheti meg magának, hogy a HAMASZ abban a formájában, amiben volt, visszatérjen a hatalomra, hiszen bebizonyították az események, hogy ez komoly veszélyeket jelent az izraeli civil lakosság számára."

Az előadásban megvizsgálták, hogy valóban ős ellenségeskedésről van-e szó a muszlimok és a zsidók között, áttértek a XX-ik századra is, megnézték, hogy milyen körülmények között alakult meg Izrael állam, megpróbálták megérteni az érdekellentéteket. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek