4 hónapnál régebbi cikk

Ha karácsony, akkor hal! A fehérvári piacon jártunk
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabó Miklós Bence
Ha karácsony, akkor hal! A fehérvári piacon jártunk

Lesz elegendő hal karácsonyra, az árakban pedig jelentős változás nem történt tavaly óta. Továbbra is a ponty és a harcsa a kedvenc a halboltokban. Ugyanakkor érdemes már időben beszerezni az ünnepekre szánt halat. 

A karácsonyi szezon december elején elindult

Ekkortól kezdik meg minden évben a tógazdaságok a halak értékesítését. A magyar családok 80 százaléka fogyaszt valamilyen halat az év végi ünnepekkor, az éves halmennyiség fele kerül ilyenkor a magyarok asztalára.

A tavalyi évhez képest az árak, nem változtak jelentős mértékben.

A szezon kedvence pedig minden bizonnyal idén is a ponty lesz, ugyanakkor a többi fajból is széles kínálattal várják a vásárlókat a halkereskedők. "A karácsony az az időszak, amikor minden halas ki tudja szolgálni a partnereit, ilyenkor vannak az őszi halászatok, ekkor mindig nagyobb mennyiségű tógazdasági hal kerül elő.

Karácsonykor mindig a ponty a kedvenc,

de az utóbbi években egyre inkább erősödik az afrikai harcsa iránti kereslet, a szálkamentessége miatt"  - mondta el Szilágyi Gábor, a Bajcshal Kft. ügyvezetőigazgatója, aki hozzátette: a késztermékek iránt is hatalmas az érdeklődés évről évre az ünnepek előtt. 

Halból jobb a hazai!

Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel ideális földrajzi elhelyezkedése révén biztosítani tudja a fogyasztók számára a kitűnő minőségű édesvízi halakat – amelyek jobb minőséget biztosítanak, mint az import termékek. „Mindenképpen egészségesebb húsforráshoz jutnak azok, akik magyar halat vásárolnak. Származhat az intenzív rendszerű tenyészetből, vagy tógazdaságból, de hazai legyen.

Itthon ugyanis nem használunk a tenyésztés során sehol antibiotikumokat, vagy hozamfokozókat, vegyszereket.

A lehető legtermészetközelibb tartást próbáljuk megvalósítani Magyarországon, így egészséges friss hús kerülhet az asztalra” - sorolta a hazai édesvízi hal előnyeit Szilágyi Gábor. 

Nem érdemes kivárni az utolsó pillanatig 

A halboltokban azt javasolják, mindenki időben próbálja beszerezni a karácsonyra szánt halat. Nem érdemes tehát az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást, így nemcsak elkerülhető a sorban állás, de ha időben vásárolunk, nagyobb a választék is. Párnapos, helyes tárolás, semmiféle minőségvesztést nem okoz a halnál – mondják a szakemberek. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek