4 hónapnál régebbi cikk

Nehéz, de fontos Alba siker a Honvéd ellen, nagy csatában Volán vereség a Klagenfurttól
Fehérvár Médiacentrum fotója
BHSE
Nehéz, de fontos Alba siker a Honvéd ellen, nagy csatában Volán vereség a Klagenfurttól

A fehérvári kosarasok alaposan megszenvedtek a kiesőjelölt vendégeként, miként a Volán hokisai is a rekordbajnok ellen, ám óriási különbség, hogy az Alba végül nyert, a jégkorongosok viszont nem jártak sikerrel.

Nem játszott jól, csak a mérkőzés egyes szakaszaiban, így nagyon megszenvedett a Budapesti Honvéd csikócsapatának vendégeként a férfi kosárlabda NB I idei utolsó mérkőzésén az Arconic-Alba Fehérvár. Alejandro Zubillaga alakulata az utolsó pillanatig kiélezett összecsapáson nyert 91-89-re, így 12 győzelemmel és 2 vereséggel tapad a listavezető Falcóra. Mivel a Szolnok és a Körmend is kikapott, már  "fényévnyi" távolságra vannak a vezető kettőstől. A Szolnok 8-6-os mérleggel áll a 3. helyen, majd jön a Körmend, a ZTE, a DEAC, a Szeged és a Sopron 7-7-es győzelem-vereség mutatóval. 

A szombat esti mérkőzésen a sereghajtó, rengeteg fiatallal felálló rekordbajnok Honvéd kezdett jobban, az első két negyedben jobbára az történt amit ők akartak, amit főleg az Alba kényelmes védekezése okozott. A hazaiak ekkor már 8 triplánál tartottak, miközben az Alba csak kettőnél, nem volt meglepő a látottak alapján a BHSE 7 pontos vezetése. 

A meccs második felében védekezésben bekeményített a fehérvári gárda, a harmadik negyedet nem véletlenül nyerte meg 9 ponttal, amivel fordított is. A záró 10 perc rendkívül szorosan alakult, bár bő 3 perccel a vége előtt az Alba először szerzett 5 pontos fórt Roberts és a mezőny legjobbja Chambers vezetésével. A hazaiak azonban vissza tudtak zárkózni 84-89-ről 89-89-re úgy, hogy az Alba egy pontot sem szerzett 3 perc 4 másodpercig! Mindössze 6 másodperc volt már csak hátra, amikor Chambers rosszul célzott betörése végén, ám ekkor jött a "lepattanókirály", Dickey, aki ismét úr volt a palánk alatt és a lecsorgót egyből a helyére, azaz a gyűrűbe tette, ezzel pedig gyakorlatilag megnyerte a mérkőzést az Albának! 

A 31 pontos Chambers és a 9 lepattanót begyűjtő Dickey mellett a 23 pontos Vojvoda és a 20 pontos Roberts tettek hozzá a legtöbbet a kék-fehérek győzelméhez.

Amiért a Ludovika Arénába érkezett, el is érte az Alba, ám a játékán kell frissíteni, élesíteni, mert bár a Falcóval kéz a kézben alaposan megléptek az üldözőktől, kellemetlen vereségekbe futhat bele, ha nem javul a teljesítménye.

Ennek a következő, hazai meccsen, már január 6-án, szombaton 17.00 órakor az SZTE-Szedeák ellen adhatja bizonyítékát egy magabiztos sikerrel.

Ahogy a Salzburg, a Klagenfurt ellen is igen régen tudott meccset nyerni a Hydro Fehérvár AV19 az osztrák jégkorong ligában, az ICEHL-ben. Hiába a Volán idei remeklése, a karintiai gárda a szombat esti évzárón is kibabrált a listavezetővel, 2-0-ra nyert és 4 pontra megközelítette az egy mérkőzéssel többet játszó riválist.

Némileg pozitív tényező, hogy a két csapat ezúttal komoly küzdelmet vívott egymással, nem volt olyan fölényes a vendégek sikere, mint a korábbi kettő (3-7, 1-7) ebben az idényben, sőt! A végletekig kiélezett meccset vívtak a felek, ami csak az utolsó percben egy üres kapus góllal dőlt el, miután Kiss Dávid vezetőedző kockáztatott és az egyenlítés érdekében lehívta Roy kapust, hogy csapata emberelőnyben, ugyanakkor üresen hagyott ketreccel a háta mögött támadjon. 

Ahogy általában tízből nyolcszor lenni szokott, most sem jött be, nem jött össze az egalizálás, ellenben az újabb kapott góllal 0-1 helyett 0-2 lett a vége. Igazából ennek már nem volt jelentősége.

Az egész mérkőzés szinte végig kiegyenlített hokit hozott, az első néhány perc és középső játékrész eleje volt az, amikor egy hajszállal élesebb volt a Klagenfurt, a vezetést is ekkor, a 24. percben szerezte meg. A FAV19 sokat nyomott, próbálkozott, de a klagenfurti kapus, Dahm ihletett napot fogott ki és előtte a védelem is stabilan állt a lábán. A vendégsiker nem érdemtelen, de ezt a meccset a Volán is megnyerhette volna, a játékában benne volt a siker.

A KAC mellett egyébként a Salzburg is győzött, a Linz és a Bozen viszont kikapott a riválisok közül, így a fehérvári egylet előnye a tabellán az újévi folytatás előtt 4 pont a Klagenfurt, 6 a Salzburg és 10-10 pont a Linz-Bozen kettős előtt.

A Volán egy napot pihenhet, aztán újév napján 17.30-kor az Olimpija Ljubljanát fogadja. Azon a találkozón már egyértelműen a haza csapat lesz a favorit és az előny megtartása érdekében kötelező is lesz nyernie az ebben a szezonban nem túl acélos szlovén gárda ellen.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek