3 hónapnál régebbi cikk

Székesfehérvárra érkeztek a műtárgyak a Sanghai Múzeumból
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Székesfehérvárra érkeztek a műtárgyak a Sanghai Múzeumból

Pénteken kora délután megérkeztek "Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora” című kiállítás műtárgyai Székesfehérvárra. Több hatalmas láda rejti a különleges tárgyakat, melyek súlya egyenként a 130 kilogrammot is meghaladja.

Műtárgyvédelmi okokból a ládák kinyitására várni kell, ugyanis a hétvégét akklimatizációval fogják tölteni, hogy hozzászokjanak új környezetükhöz. A tárgyakat várhatóan a jövő hét elején kezdik el kicsomagolni, a Kínából érkezett szakemberek közreműködésével.

“Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora” című tárlaton eredeti ókori kínai tárgyakat mutatnak be, melyek a mindennapokat, a temetkezési szokásokat, az uralkodókat szemléltetik, valamint a látogatók megismerkedhetnek a Kína határán élt nomád népekkel is. A tárlat kiemelkedő műtárgya az a halotti uralkodói jádepáncél, melyet 1460 darab jádelapból állítottak össze aranyszálakkal.

A kiállítás 2024. január 23-án nyílik és egészen a 2024. június 28-ig lesz látogatható Székesfehérváron, a Csók István Képtárban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek