2 hónapnál régebbi cikk

A Volánbusznál is megszületett a bérmegállapodás
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A Volánbusznál is megszületett a bérmegállapodás

Többfordulós tárgyalássorozat után, 2024. január 31-én délelőtt a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) is csatlakozott ahhoz a csoportszintű bérmegállapodáshoz - közölte a Volánbusz Zrt.

A csoport közleményében kiemeli, a megállapodás értelmében három év alatt átlagosan legalább 28,4 százalékos alapbéremelést garantál a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalóinak, és már a januári bérekben érvényesül a bérfejlesztés első eleme.

Ennek értelmében idén 17 százalékos, de legalább bruttó 70 ezer forintos emelés jár bruttó 600 ezer forintos alapbérig. A bruttó 600 ezer forint feletti alapbérrel rendelkező kollégák egységesen bruttó 102 ezer forintos bérfejlesztésben részesülnek, részmunkaidő esetén a munkaidő arányában változnak az összegek.

Az autóbusz-vezetők esetében ez 20 százalék feletti béremelést jelent csak az idei évben, ami a különféle pótlékokkal együtt havonta akár több mint bruttó 140 ezer forintos keresetnövekedést is jelenthet. A munkavállalók jogi garanciát kaptak a következő két évre is arról, hogy bérük biztosan az infláció felett fog növekedni. A megállapodással a sztrájkolók követelései is jelentős részben teljesültek.

A Volánbusz kiemeli, a kollektív szerződés kötésére jogosult érdekképviseletek, a KKSZ és a SZAKSZ időben meghozott felelős döntésének, a bérmegállapodás január 31-i aláírásának köszönhetően az emelt összegű juttatások már január elsejétől járnak valamennyi munkavállalónak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek