1 hónapnál régebbi cikk

Szülinap négyévente? Hogyan ünnepelnek a szökőévben született fehérváriak?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Szülinap négyévente? Hogyan ünnepelnek a szökőévben született fehérváriak?

Utoljára 2020-ban, majd idén ünnepelhettek eredeti születésnapjukon a szökő évben születettek. Isten éltesse őket sokáig!

Vannak, akik csak négyévente ünneplik születésnapjukat, mégis ugyanúgy idősödnek, mint bárki más. Ők azok, akik február 29-én születettek. De vajon valóban ez a szökőnap? A válasz: nem! A teljes igazság az, hogy az évszakok, illetve a csillagászati jelenségek, események, nem egész számú napok szerint ismétlődnek. Emiatt a naptár, amely ugyanannyi napot tartalmaz, mindig egy kissé elcsúszik az ismétlődő csillagászati eseményekhez képest - ennek kiküszöbölése miatt vezették be a szökőévet.

Naptári napok ide vagy oda, egy biztos: mindannyian ugyanúgy idősödünk. Ám az úgynevezett szökőnap nem a toldaléknap, február 29-e, mint arra többnyire gondolnak, hanem február 24-e.

Ez naptártörténeti okokra vezethető vissza, mely szerint szökőévben a február hónap egy toldaléknapot kap. Markovits Tűzkő Boglárka kisfia, Markovits Áron most 8 éves, ő is 29-én ünnepel hivatalosan, de az édesanya elmondta minden évben megtartják a születésnapját, de ez az év még különlegesebb a számukra.

 Mindig nagyon izgatottan várjuk ezt a napot. Az előző igazi szülinapja azért volt különleges, mert pont szombatra esett, úgyhogy már jó előre játszóházat foglaltam. Most viszont már hetek óta ünneplünk, valamint a napján az iskolában is megünnepli őt - mondta el Markovits-Tűzkő Boglárka.

Kiss Éva ikreknek adott életet ezen a napon, pontosan 12 évvel ezelőtt. Rabovszky Dóra, különlegesnek érzi, hogy február utolsó napján született, még ha csak négy évente is van a hivatalos születésnapja.

Korecz Tibor csütörtökön tölti be 18. életévét-persze csak ha négyévente ünnepelné, de természetesen minden esztendőben megemlékeznek róla barátai, családtagjai.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek