Tavaszi tisztító itókák: előadás a gyógynövényekről a PatikamúzeumbanTavaszi tisztító itókák: előadás a gyógynövényekről a Patikamúzeumban
Lencsés Rita előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavaszi böjti időszak a legmegfelelőbb a szervezet tisztítására és regenerálására. Természetes anyagokkal érdemes a tisztítást végezni, a méregtelenítés után a tápanyagok és a vitaminok is sokkal jobban szívódnak fel.
„Eljött az az idő amikor egy picit segíthetjük a szervezetünket azoktól az anyagoktól, melyek úgy felhalmozódnak év közben. Itt gondolok például a bélrendszerben a salakanyagokra, lehet hogy készülünk a nyárra, szeretnénk fogyózni. Érdemes tehát a böjti időszakban egy tisztító kúrát beiktatni.”
A böjt idején érdemes lazítani az étrenden, javasolja a húsfogyasztás csökkentését és a rostfogyasztás növelését. Hozzátette: a rostos étrend segíti a bélrendszer salaktalanítását. A szakértő a lenmag és az útifűmaghéj étrendbe beillesztését javasolja. És itt az ideje a nyírfavíz lecsapolásának is, mely szintén a segítségünkre lehet.
„A nyírfavíz fogyasztásával, ha a mindennapokba be tudjuk iktatni, akkor segíti a szervezetünket a vesén keresztül, a húgyutakon és a bélrendszeren keresztül, miközben feltölti a szervezetet a jótékony hatásaival, ezzel tudjuk regenerálni.”
Lencsés Rita azt is elmondta, hasznos a fermentált zöldségek levének fogyasztása. A japán kristálygombából készült limonádé illetve tonik pedig házi készítésű probiotikumot jelent.