1 hónapnál régebbi cikk

Cser-Palkovics András - kérdések és válaszok fontos fehérvári témákról
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Cser-Palkovics András - kérdések és válaszok fontos fehérvári témákról

Közlekedés, útfelújítás, intézmények fenntartóváltása, teraszok nyitva tartása – ilyen és ehhez hasonló kérdések érkeztek a Fehérvár Televízió Köztér című műsorába, melynek legutóbbi adásában Cser-Palkovics András polgármestert kérdezhették a székesfehérváriak.

Az elmúlt időszakban a Fehérvár Médiacentrum számos felületén érkeztek kérdések az iskolák fenntartóváltásával kapcsolatban. Ez érintheti a Vasvári Pál Gimnáziumot, a Telekit, valamint információink szerint a Vörösmarty Mihály Általános Iskola esetében is felmerült ennek lehetősége. Cser-Palkovics András kérdésünkre elmondta, hogy a folyamatnak még nagyon az elején járnak az intézmények.

A fenntartóváltás célja és alapfeltétele is az, hogy jobb körülményeket biztosítsunk az iskoláknak, jobb oktatást a diákoknak és egy komplex oktatási rendszer lehetőségét az egyetemnek, mely így a gimnáziumtól az egyetemig, pályakezdésig kísérhetné végig a diákokat.

De ahhoz, hogy ez a folyamat egyáltalán elindulhasson, szükséges a mostani fenntartó, tehát az állam hozzájárulása, valamint a szülők és a diákközösség támogatása is" – összegezte a polgármester.

Cser-Palkovics András azt is elmondta, jogszabály határozza meg, hogy a fenntartóváltásnál milyen határidőket és milyen döntéseket kell meghozni, betartani. Május harmincegyedikén születik állami döntés arról, hogy az adott fenntartóváltásról szóló kezdeményezést a kormány támogatja vagy sem. Nincs tehát végleges döntés arról, hogy bármelyik iskolát az adott egyetem biztosan átvenné. 

Mi várható az Auchan-körforgalomnál?

Az M7-es bevezető szakasza és az Auchan-körforgalom a folyamatos közlekedési dugók miatt sokszor veszélyes helyzeteket teremt a közlekedők számára és akadályozta az átmenő forgalmat is.

Ahogy arról beszámoltunk, nemrégiben Székesfehérváron járt Navracsics Tibor. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter ekkor jelentette be, hogy a már elkészült tervek alapján megkezdődhet a fehérvári Auchan-körforgalom bővítése, valamint az M7-es negyedik sztrádalehajtójának tervezése is zöld utat kapott.

Kapcsolódó
Megkezdődhet az Auchan-körforgalom bővítése, lesz még egy lehajtó az M7-esről Fehérvárnál

A hírt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter jelentette be kedden, amikor Székesfehérváron találkozott Fejér vármegye vezetőivel, hogy a térség fejlesztési lehetőségeiről tárgyaljanak.

A Köztérben az első betelefonáló is a bővítéssel kapcsolatban érdeklődött. Cser-Palkovics András válaszában kifejtette, hogy a bevásárlóközpont környékén található mindkét körforgalom átépítését érinti a program. A város honlapján egyébként elérhető az Auchan-körforgalom terve. Székesfehérvár polgármestere azt is elmondta, hogy várják a kormányhatározat megjelenését, amiből kiderül, pontosan milyen határidőkkel és ütemezéssel lehet számolni. 


Az Új Csóri úti körforgalomnál is lesz változás

Egy másik körforgalom kapcsán is érkezett kérdés, sokan kíváncsiak arra, hogy az Új Csóri úti körforgalomnál mikor lesz változás. Cser-Palkovics András ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a város készíttetett egy alternatívákat tartalmazó programot, amelyet a napokban mutat be a tervező. A megismerését követően erről egyeztet az önkormányzat a Magyar Közút szakembereivel, utána nyilvánosságra hozzák majd a terveket. 

Fontos kiemelni, hogy ez egy állami út, az önkormányzatnak nem lenne feladata ezzel, viszont érzékeljük, hogy szükséges ez a beruházás, ami lehet, hogy egy átmeneti bővítést jelent, de a város kész és képes is ezt megfinanszírozni" – összegezte a polgármester.

A negyedik sztrádalehajtó

Zöld utat kapott a negyedik sztrádalehajtó. Az úgynevezett M200-as autópálya az M7-est és az M1-est fogja összekötni. Fehérvár és Szabadbattyán között ez egy negyedik sztrádalehajtót is jelent, ami a város és Iszkaszentgyörgy között viszi majd el forgalmat. Ez egyébként az átmenőforgalmat is megszünteti, illetve tehermentesíti az említett két körforgalmat. Információk szerint most kezdik el készíteni ennek az útkapcsolatnak a kiviteli tervét. Ez az óriásberuházás várhatóan az M7-es felől indul majd.

Tudjon meg még többet a témáról! A Köztér teljes adása elérhető a Fehérvár Televízió YouTube-csatornáján.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek