Az önkormányzat is segíti a szociális szektort - munkacsoport dolgozta ki a javaslatokat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Megyeri Zoltán
Az önkormányzat is segíti a szociális szektort - munkacsoport dolgozta ki a javaslatokat

A gyermekvédelmi szakellátás és a szociális támogatási rendszer hatékonyabbá tétele volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amelyet az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban tartottak péntek délután.

Székesfehérvár önkormányzatának feladatai közé tartozik a gyermekvédelmi alapellátás megszervezése. Ezt a feladatot alapvetően az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központtal, illetve a Családok Átmeneti Otthona Intézményein keresztül valósítja meg. A szakellátással kapcsolatos együttműködést szeretné az önkormányzat még erősebbé és hatékonyabbá tenni a jövőben. Ez volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet péntek délután rendeztek az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban.

Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, hogy a gyermekvédelemmel kapcsolatos országos intézkedéseket lokális szinten is elő kell segíteni és meg kell vizsgálni, hogy milyen cselekvésekkel fejleszthetőek ezek a területek és hogy lehetne az ebben a szférában dolgozók munkáját a lehető leghatékonyabban segíteni.

"Arra kértem Mészáros Attila alpolgármester úron keresztül a Fehérváron működő, ezen a területen dolgozó intézmények vezetőit, hogy ez közös gondolkodással tegyenek le egy szakmai programot, egy csomagot, amit mi a testület elé terjeszthetünk, ez megtörtént ezt ismertettük a mai nap és ezt fogjuk az április végi közgyűlésen megtárgyalni, reményeim szerint a testület ezt el is fogja fogadni" - árulta el Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

A program egyebek mellett szakmai javaslatokat, intézményi fejlesztésekre vonatkozó javaslatokat, példának okáért a gyermekek átmeneti otthonának létrehozására irányuló terveket is tartalmazza, emellett pedig különböző szociális támogatásokról is szó esik benne, melyek a szektorban dolgozókat és az ellátottakat hivatottak segíteni.

"Ilyen pénzbeli támogatás lenne a szociális gyermekvédelmi szakellátásban koruknál fogva ezeket az intézményeket elhagyó fiatalok számára egy egyszeri, százezer forintos támogatás, azzal, hogyha székesfehérvári intézményben szereztek végzettséget. Ennek a körnek szeretnénk egy lakhatási programot is indítani, hogy átmenetileg a kiköltözés után egy átmeneti segítséget tudjunk nyújtani" – mondta el Mészáros Attila, alpolgármester.

Mészáros Attila hozzátette, hogy a szakellátásban dolgozóknak, ide tartoznak a város bölcsődéi és óvodái is, különféle szakmai megbeszéléseket és workshopokat szerveznének, ahol többek közt a bántalmazás felismerés és a szülőkkel való megfelelő kommunikáció is szerepet kapna. A program továbbá tartalmaz a szociális szektorra irányuló bérkiegészítési javaslatokat, a Gyermekek átmeneti otthonának megalapítására irányuló törekvéseket, a települési támogatási programok bővítését, ide értve például az otthon ápolás témakörét, valamint a gyermekvédelmi szakellátás támogatásának lehetőségeit.

A munkacsoport munkáját Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője is segítette: "Nagyon fontos, hogy amit a mi szakembereink látnak, a mi szakterületünkön látnak azokkal az együttműködő partnerekkel, akikkel egyébként együtt dolgozunk a hétköznapokban, azokkal közösen el tudtuk mondani, ők is elmondták, mi is elmondtuk, és láttuk azokat a javaslatokat, ötleteket, véleményeket, amiket minden egyes szektorból, minden egyes intézményből elmondtak a résztvevők."

Tisztl Henrik örömét fejezte ki, hogy közös munkával és szoros összefogással meg tudott születni egy olyan javaslatcsomag, amelynek az alapja egy tényleges szakmai egyetértésből fogalmazódhatott meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek