Mindig eltévedsz a csalai hulladéklerakó telepen? Ennek májustól vége!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Mindig eltévedsz a csalai hulladéklerakó telepen? Ennek májustól vége!

Nem kell többé kavarogni a bontási- vagy épp a veszélyes-hulladékkal a Csalai Hulladéktelepen. Május elejétől szinte már a bejárat mellett lerakható lesz az oda kiszállított szemét, méghozzá a Föld Napján felavatott lakossági hulladékátvevőhelyen.

Május elejétől a hulladékudvar bejáratától alig 100 méterre kell már csak vigyék a Csalára érkezők a lakossági hulladékot. Így másfél hét múlva már nem kell hosszú percekig autózni, kamionokat kerülgetni, adott esetben forgolódni az utánfutókkal a telepen, ha bontási hulladékot, vagy elektronikai hulladékot visz bárki Csalára. Az összes lakossági hulladéktípust egy helyen tudják majd lerakni a lakók.

„A bejárattól 100 méteren belül van az a legnagyobb távolság, ami meg kell tenni a lakóknak.

Itt egy helyen lesz minden – kezdve a veszélyes és elektronikai hulladéktól, a zöld hulladékon át, az építési- és bontási hulladékig – itt egy helyen mindent lerakhatnak,

sokkal kulturáltabb körülmények közt, mint korábban, sokkal rövidebb idő alatt és nem utolsó sorban sokkal egyszerűbben” - mondta el az új helyre költöző hulladéklerakóval kapcsolatos legfontosabb információkat Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

Az elmúlt években rengeteg fejlesztés történt a telepen – hangzott el az átadón. 

Mint az új lakossági hulladék-átvevőhely átadóján Fehérvár polgármestere hangsúlyozta, a Depónia és Continus Nova továbbra is önkormányzati vállalatok maradtak, de az év eleje óta már nem közszolgáltatóként, hanem a MOHU alvállalkozójaként végzik tevékenységüket. Bevételeiket csak akkor tudják növelni, ha egyre színvonalasabb szolgáltatásokat nyújtanak, ehhez viszont folyamatos fejlesztésre van szükség.

„Az itteni fejlesztések egy része EU-s forrásból jött létre, más része a társulásnak köszönhetően különböző önkormányzatok együttműködésének az eredménye, de Fehérvár önkormányzata is biztosít időről-időre erre forrást és a Depónia, valamint  a Continus Nova saját eredményeik terhére is tudnak saját fejlesztéseket indítani. Mindezek eredménye egy rendezett környezet, ahol mégiscsak a Föld Napján beszélgetünk, úgy, hogy hozzá kell azt is tenni, hogy a korforgásos gazdaság is egyre erősödik, azaz ide nem csak beérkezik hulladék, amit itt leraknak, hanem egyre nagyobb arányban ez már újrahasznosításra kerül” - hangsúlyozta Cser-Palkovics András. 

Az új lakossági hulladék-átvevőhely átadóján rész vett Östör Annamária is. Csala önkormányzati képviselője hangsúlyozta: abból, hogy a Depónia irodáival együtt kiköltözött jelenlegi helyére és azóta is folyamatosan fejleszt telephelyén, a csalaiak is rengeteget profitáltak. Mostanra már helyijáratos busz is közlekedik a településrész irányába, mely szállítja a cég dolgozóit és a Csalán élőket egyaránt, ugyanakkor a Depónia fejlesztéseinek köszönhetően végre kiért a szélessávú internet is a településre, hiszen a Depónia irodaházának kiköltözésével -  a cég beruházásában -  a földkábelt a belvárostól idáig húzták ki, Csala határától a házakig pedig a kikábelezést Székesfehérvár Önkormányzata biztosította.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek