Tizenegy kórus mérettette meg magát Fehérváron
·ZeneSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
Tizenegy kórus mérettette meg magát Fehérváron
·ZeneSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

Gyermekdallal telt meg a Malom utcai Táncház szerdán. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében mérhették össze tudásukat a kórusok városunkban az Éneklő Ifjúság hangversenyén.

Éppen 90 éve, 1934 óta létezik az Éneklő Ifjúság mozgalom, amelynek keretében az elmúlt évtizedekben országszerte számos kórus mutatkozhatott be. Az egyik legnagyobb, sok énekelni szerető fiatalt megmozgató zenei rendezvény hangversenyeit a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA szervezi. A felhívására ebben az évben Fejérből nyolc iskola tizenegy kórusa és énekegyüttese jelentkezett.

A kórusokat háromfős zsűri – Farnadi Tamara ének-zene pedagógus, karvezető, Haui Lóránt ének-zene pedagógus, a győri Bartók Gyermekkar karnagya és Uhereczky Eszter ének-zene pedagógus, Artisjus-díjas karnagy minősítette. A zsűri nemcsak értékelte, de javaslatokkal is segítette a karnagyok munkáját.

A közös éneknek közösségteremtő ereje van, ami az egyre inkább elszemélytelenedő világban nagyon fontos - ezt már Lehrner Zsolt alpolgármester mondta az fmc.hu-nak, aki személyes élményeit elevenítette fel.

„Mind az általános iskolában, mind a középiskolában kórustag voltam. A közös éneklés élménye, és ennek az élménynek az átadása, egyrészt a kórusvezetőktől az énekkar felé, az énekkari tagok felől pedig a közönség felé, ez egy hihetetlen jó élmény, és hiszem, hogy közösségteremtő ereje van” - emelte ki Lehrner Zsolt.

A borongós szerdai délelőttön a kórusok elkápráztatták a szépszámú közönséget.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek