Európai Történeti Kertek Napja a Károlyi Kastélyban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Európai Történeti Kertek Napja a Károlyi Kastélyban

Az Európai Történeti kertek Napját ünnepelték pénteken a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban. Interaktív előadással, filmvetítéssel és botanikai sétával is várták az érdeklődőket. 

A Történeti Kertek Európai Útja 2020-ban nyerte el az Európa Tanács elismerését. Tagjai olyan kertek és intézmények, amelyek a történeti kertek örökségének védelmét és népszerűsítését tűzték ki célul. Magyarországot a Magyar Kertörökség Alapítvány képviseli, ők delegálnak kerteket is tagfelvételre. Eddig a fertődi Esterházy-kastély,  a Gödöllői Királyi Kastély és a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély nyert felvételt a hálózatba.

"A Magyar Kertörökség Alapítvány javasolt minket tagságra, amire nagyon büszkék vagyunk, mert évek óta szépítgetjük a parkunkat. Most épp az utakat újítjuk fel a kertünkben, és mellette dendrológiai útvonalat is létrehozunk az erdőben" - mondta el a tagságról Károlyi Angelica. 

A tagsághoz azonban a parkok, kertek népszerűsítésére is szükség van, de a Károlyi Kastélyban rendezvényekből sincs hiány. "Rendszeresen szervezünk parksétákat, zenélő kastélypark sétákat, de gyermek és múzeumtörténeti programokat is, illetve 20 éve minden évben megszervezzük a Dísznövény és Kertművészeti napokat is itt a kastélykertben, amire alkalmanként 8-9 ezer ember látogat el" - emelt ki néhányat a Károlyi Kastély kertjében tartott programok közül, Károlyi Angelica. 

Az Európai Kertek Útjának magyarországi helyszínei várhatóan bővülnek majd a jövőben, hiszen idehaza  csaknem kétezer olyan kert van, amelyeket természeti, műemléki, kertművészeti és kertépítészeti értékeik alapján jelentősnek ítélnek a szakemberek, kertkultúránk több száz éves örökségének őrzői.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek