3 hónapnál régebbi cikk

Egyedülálló energetikai fejlesztés készült az Alba Regia Sportcsarnokban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Egyedülálló energetikai fejlesztés készült az Alba Regia Sportcsarnokban

A Gáz utcai csarnok tetejére olyan napelemrendszert telepítettek, amely nem csak energiát képes termelni, hanem akár későbbi felhasználásra is képes elraktározni azt.

A TAO-törvény adta lehetőséggel élve az Alba Regia SC több értéknövelő, modernizáló fejlesztést valósított meg az elmúlt években, amelynek következő állomása az újonnan telepített napelem- és energiatárolórendszer. Olyan korszerű rendszert építettek ki, amely a napelemek által termelt energiát képes tárolni és optimalizáltan felhasználni. Az energiatárolók előnyei közé tartozik, hogy bármilyen módon előállított energiát el lehet vele „raktározni” akkorra, amikor a tényleges felhasználásban arra szükség van.

A rendszer áramkimaradás esetén is tovább tudja működtetni az energiát igénylő folyamatait, valamint az sem okoz gondot, ha az áram egyenlőtlenül érkezik a hálózatról, hiszen a tárolókból mindig egyenletesen vételezhető az áram. A tárolók kapacitása később tovább bővíthető, a szerkezet pedig kifejezetten jól bírja a hideget és a meleget is.

Cser-Palkovics András polgármester a csütörtöki átadón hangsúlyozta, energiatárolás szempontjából úttörő lehet a beruházás Székesfehérváron. „Ha megtermeljük, felhasználjuk és el is tároljuk az energiát, az hatalmas érték” – mondta a városvezető.

Balássi Imre, az Alba Regia SC elnöke a beruházás részletei kapcsán elmondta, szinte teljes tetőszerkezetet beépítették a napelemekkel, és a napenergiát tároló rendszer teljes egészében a klub által vezérelhető, szabályozható, ebből kifolyólag időnként részben, vagy akár teljesen függetleníteni tudják magukat a hálózattól, jelentős költségcsökkentést elérve ezzel. 

Orosz Tamás, a beruházó Peregium Green Zrt. elnök, vezérigazgatója ismertette a rendszer képes szünetmentes ellátást biztosítani, a mesterséges intelligenciának köszönhetően pedig akár 15 vagy 30 napra előre is képes megmondani, milyen időjárás lesz, és mikor várható aktivitás a csarnokban, az energiaellátást pedig ezen szempontok alapján ütemezi.

A várható borús idő előtt már napokkal elkezdhet energiát tárolni, felkészülve a napfény nélküli napokra. Fontos, hogy akár 15 percre lebontva képes energiamérleget készíteni, ezáltal az üzemeltető pontosan rálát az energia felhasználására. „Azon túl, hogy sportlétesítményben ilyen rendszer még nem került felszerelésre, rengeteg olyan technológiát vonultatunk fel, ami Fehérváron, de akár egész Európában is egyedülállónak mondható” – fogalmazott Orosz Tamás, aki kiemelte: magyar mérnökök hazai fejlesztésében készült a rendszer.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek