3 hónapnál régebbi cikk

Ritka bolygóegyüttállás lesz kedd hajnalban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Massimo (X.com)
Ritka bolygóegyüttállás lesz kedd hajnalban

A szerencsésebb helyeken élőknek egészen egyedülálló látványban lehet része: hat bolygó fogja majd közre a vékonyka holdsarlót.

A Bolygók Felvonulása nevet kapta az a csillagászati esemény, amelyet kedd hajnalban, nagyjából fél 4 után öt perccel figyelhetnek majd meg az éjjeli baglyok. Hat bolygó és a holdsarló kerül majd egy egyenesbe, közülük a Jupiter fog legalacsonyabban elhelyezkedni, majd a sorban a Merkúr, az Uránusz, a holdsarló, a Mars, a Neptunusz és a Szaturnusz következik.

A látványos együttállás a keleti horizont fölött lesz megfigyelhető, már ahol a felhők engedik -írja az Időkép. Az ország nagy része fölött ugyanis sajnos a felhők lesznek túlsúlyban a kedd hajnali együttállás idején, a Dunántúlon és északon esni is többfelé fog. Szakadozottabb felhőzetre, így az esemény megfigyelésére a déli és keleti tájakon kínálkozik nagyobb esély a jelenlegi modellfutások alapján.

A Hold ezen a hajnalon egyébként 7,6 százalékos megvilágítású lesz, így a szerencsésebb helyeken élőknek egészen egyedülálló látványban lehet része, ahogy a 6 bolygó közrefogja a vékonyka holdsarlót.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek