4 hónapnál régebbi cikk

Most tehetünk a legtöbbet azért, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetünkben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/PublicDomainPictures
Most tehetünk a legtöbbet azért, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetünkben

Fehérváron tavasszal kezdték és egész nyáron folyamatosan zajlik a biológiai szúnyogirtás. Annak sikeréhez azonban a fehérváriak együttműködése nélkülözhetetlen.

Az elmúlt időszak csapadékos és nyáriasra forduló időjárása nagyon kedvező környezetet biztosít a szúnyogok szaporodásához. Csak júniusban mintegy száz milliméter eső esett Székesfehérváron. Ahhoz, hogy minél kevesebb csípőszúnyog legyen a városban, leginkább saját magunk tehetünk a legtöbbet, főként a kertvárosokban élők. A legfontosabb, hogy ne legyen pangó víz az udvaron, és az esővízgyűjtőket takarjuk le!

Fehérváron tavasszal kezdték és egész nyáron folyamatosan zajlik a biológiai szúnyogirtás. Annak sikeréhez azonban a fehérváriak együttműködése nélkülözhetetlen. Csak közös erővel előzhetjük meg azt, hogy ellepjenek bennünket a szúnyogok! A biológiai szúnyoggyérítés kevésbé látványos ugyan, mint a kifejlett szúnyogok kémiai irtása, de megfelelő körülmények között jelentősen csökkenti a szúnyogok utánpótlását. 

Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe, mely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan. A madarak itatójában érdemes gyakran cserélni a vizet, hogy a szúnyoglárváknak ne legyen idejük kifejlődni. A kellemetlen rovarok öt-hat hétig élnek, és ezalatt többször is rakhatnak petéket.

A biológiai szúnyogirtásról ezen a Facebook-oldalon is sok információ olvasható!

A legfontosabb, hogy ne hagyjunk pangó vizet az udvarunkban és a házunk környékén! Érdemes az esővízgyűjtő hordókat lefedni, hogy ne tudjanak belepetézni a szúnyogok. A vérsívóknak rendkívül jó a szaglásuk, és ahogyan bennünket, embereket, úgy a pangó vizeket is gyorsan megtalálják.

Az elkövetkezendő hetekben arra kell készülni, hogy lesznek szúnyogok. Ha szeretnénk, hogy kevesebb legyen, ahhoz kell a kertes házakban élők tudatossága is! Nagyon sokat tehetünk mi magunk azért, hogy kevesebb szúnyog kínozzon bennünket!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek