Változik-e majd a vásárlási szokás az új rendszerrel?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels/George Becker
Változik-e majd a vásárlási szokás az új rendszerrel?

Jövő héttől indul a visszaválthatós palackok rendszere. A kereskedelmi áruházakban már felkészültek az új feladatokra. A Kereskedelmi Szövetség nem számít jelentős vásárlási szokásváltozásokra, de arra igen, hogy a vásárlók még tudatosabban veszik le a polcról a termékeket. 

A visszaváltási lehetőség július 1-jétől az 1 dl-től a 3 liter űrtartalomig terjedő üveg, műanyag és fém palackokra vonatkozik. Ha a vásárló olyan terméket vásárol, amelyen szerepel az 50 forint visszatérítést jelző piktogram, akkor vissza lehet váltani a sértetlen palackokat. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az fmc.hu-nak elmondta, a cél, hogy az egyutas termékek minél jobban visszakerüljenek a gazdaságba. 

"Ettől jelentős vásárlási szokásváltozásra nem számítunk. Inkább azt mondanám, hogy azok a vásárlók, akik tudatos vásárlók, vagy környezettudatos vásárlók, azok jobban figyeljenek arra, hogy ezek a palackok ne az árok szélén végezzék sorsukat, hanem bekerüljenek a rendszerbe, a körforgásos gazdaság rendszerébe, tehát újrahasznosuljanak, de jelentős fogyasztói szokásváltozásra nem számítunk."- mondta el Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke.

Kozák Tamás hozzátette, az új rendszer, amelyet a MOHU szolgáltat, Európa egyik legmodernebbje. Mint mondja, az üzletekben dolgozók izgalommal várják az átállás időpontját, július 1-jét. Az italgyártók és a kereskedők több ezer terméknek a regisztrációját elvégezték. 

"Természetesen a kereskedelmi áruházakra elég sok terhet rótt az, hogy ennek az egésznek a rendszerét, az infrastruktúrát, a beépítettségét biztosítani kell a boltokban, az üzletekben. Ezeket az automatákat el kellett helyezni, biztosítani kell, hogy a visszagyűjtést végző teherautók meg tudják közelíteni azt a helyiséget, ahol ezek az automaták vannak. A bevezetés bizony elég sok munkával járt."

Három lehetőség van, hogy egy automatánál a sértetlen, nem összenyomott palackért, fémdobozért visszakapjuk a kifizetett 50 forintot. Az egyik, hogy ha a REpont applikációt letöltöttük, akkor a visszaváltást követően megjelenik a bankszámlán a pénz, a másik, hogy kapunk egy utalványt és pénztárnál visszafizetik a pénzt, a harmadik pedig, hogy jótékonykodásra felajánljuk az összeget. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek