2 hónapnál régebbi cikk

Hogyan védjük meg értékeinket nyáron?
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/MOL Nagyon Balaton
Hogyan védjük meg értékeinket nyáron?

A nyári szünet, a nyaralások időszakának is megvannak a maga veszélyei, ilyenkor nagyon fontos, hogy fokozottan ügyeljünk biztonságunkra és értékeinkre. A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a legfontosabb teendőkre hívta fel a figyelmet.

Javában tombol a nyár, a gyerekek élvezik a vakációt, vízpartra járunk és több időt töltünk otthonunkon kívül. Ez az időszak azonban sajátos veszélyeket tartogat. Vörös Ferencné a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a legfontosabb teendőkre hívta fel a figyelmet:

Nagyon fontos, hogy amikor a gyermekeknek programjuk akad, mindig kérdezzünk rá a legfontosabb részletekre: kivel találkoznak, mikor, hol és mikor jönnek haza; valamint mindig legyen egy telefonszám amin mindig elérik a szülőket. Tudatosítsuk a gyerekekben, hogy az idegenekkel legyenek nagyon óvatosak, senkitől ne fogadjanak el semmit és ha nem érzik biztonságban magukat, keressenek egy megbízható felnőttet. A fiatalokra nagy értéktárgyakat ilyen alkalmakkor ne bízzunk, a drága telefonokat, órákat próbálják inkább eltenni egy táska aljára, hogy azokkal ne hívják fel magukra a figyelmet. Ha esetleg olyan szituációba keverednek, hogy megtámadják őket és ezeket a tárgyakat követelik, inkább ne álljanak ellen, adják oda, és nézzék meg jól az elkövetőt, hogy később részletes személyleírást tudjanak adni a rendőrségnek.

Az értéktárgyakra a nyaralások alkalmával is nagyon ügyelni kell, hiszen bármennyire szeretnénk is úgy gondolni, a strandtörölköző nem széf.

Nem elég, ha egyszerűen letakarjuk a parton a holminkat amíg mi a vízben tartózkodunk, inkább a fontosabb tárgyakat, mint a pénztárca, lakáskulcs, telefon és kocsikulcs, helyezzük egy értékmegőrzőbe. Amikor hosszabb időszakra elhagyjuk otthonunkat, napokra elmegyünk nyaralni, mindenképp szóljunk erről szomszédainknak vagy rokonainknak, akiket megkérünk, hogy egy pár alkalommal menjenek át ingatlanunkba, hogy kívülről ne az látszódjon, hogy huzamosabb ideig üres a ház. Szintén ennek elkerülése végett a mai világban már ügyelni kell az internet nyújtotta veszélyekre is, tehát ha a nyaralásról készült képeket szeretnénk megosztani valamilyen felületen, ezt inkább akkor tegyük meg, amikor már hazaértünk.

Vigyázzunk magunkra és értékeinkre nyáron is!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek