1 hónapnál régebbi cikk

Fontos a szemvizsgálat iskola előtt!
Fehérvár Médiacentrum fotója
best-medical.ro
Fontos a szemvizsgálat iskola előtt!

Hamarosan kezdődik az új tanév, sok kisgyerek számára pedig az első osztály. Az iskola előtt vagy a kezdetén érdemes megvizsgáltatni a tanulók látását. 

Amikor megszületünk, még a szemünk sincs teljesen készen a látásra. Másfél éves korra alakul ki a sztereó látás, ekkor érdemes elvinni először a gyermeket szemészhez. Ha nincs gond, akkor három éves korban újra, és az iskolakezdés előtt is ajánlott felkeresni egy szemész orvost. Tudtuk meg az egyik optika tulajdonosától.

"Ebben a korban alakul ki, ha valakinek pluszos szeme lesz, szemüveg kell neki, tehát távollátó. Igazából ezt le tudja alkalmazkodni, tehát elég sokáig rejtve maradhat. Ezért érdemes figyelni a különböző jelekre. Ha a gyerek nem szeret közelre tevékenykedni, vagy nagyon belemerül a közeli tevékenykedésbe és az egyik szeme behúz, általában ilyenkor befelé, akkor mindenképpen, soron kívül, azonnal szemészetre kell vinni."- mondta el Cserta János optometrista, látszerészmester.

A szakember hozzátette, ha letakarjuk a gyermek egyik szemét és hirtelen a kitakarásnál van egy beigazító mozgás, felveszi a másik szemnek a párhuzamos szemállását, akkor is érdemes elvinni szemészetre.

 A kicsiknél és nagyobbaknál egyre gyakoribb a tablet, telefon, számítógép használat, ami nem tesz jót a szemeknek. Mint megtudtuk, általános iskola felsőbb osztályaiban egyre gyakoribb a rövidlátás kialakulása.

"1972 és 2002 között duplájára nőtt a rövidlátó gyerekek száma. 2050-re úgy néz ki, hogy a lakosság fele már rövidlátó lesz. Ez köszönhető valamennyire a finomított élelmiszereknek, a finomított lisztnek, a feldolgozott ételeknek, de annak is, hogy a gyerekek egyre többet néznek közelre, kütyüznek, telefon, tablet, számítógép. Elfelejtenek kimenni, nagyon fontos lenne a D-vitamin. Bármennyire hihetetlen, de az UVA sugárzás nagyon fontos a gyerekeknek, meg a felnőtteknek is az egészségre nézve"- mondta el Cserta János.

A LED lámpák használatánál a meleg fényű ledek használata javasolt a hideg fényű helyett. Cserta János azt is elmondta, ma már léteznek olyan szemüveglencsék, kontaktlencsék, amelyek megakadályozzák, hogy olyan mértékben nőjön a dioptria, mint amennyit a normál lencsékkel nőtt. Ezekkel akár 60%-val vissza lehet szorítani a látásromlást.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek