Október 5-én lesz a mellrák elleni séta
·Hírekegészség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Október 5-én lesz a mellrák elleni séta
·Hírekegészség·Utolsó frissítés: undefined

Hagyományosan ismét megrendezik a mellrák elleni sétát október 5-én, szombaton Székesfehérvár Belvárosában. A tizedik alkalommal meghirdetett esemény célja változatlan: felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatokon való részvételre, ami akár életmentő is lehet.

Magyarországon évente mintegy 7000 új mellrákos beteget diagnosztizálnak, közülük mintegy 2000-en halnak meg a betegségben, ami egyébként korai stádiumban kiszűrhető és gyógyítható. Az október 5-i mellrák elleni fehérvári séta célja, hogy évről évre felhívják a hölgyek figyelmét: egészségük védelme érdekében rendszeresen vizsgáltassák meg magukat és a köztes időszakokban végezzenek önvizsgálatot is.

Östör Annamária egészségügyi tanácsnok szeretettel invitál mindenkit a szombati rendezvényre: “Szeretnénk növelni a mellrák-szűrésen megjelent hölgyek számát, ami a Covid óta lecsökkent. Ez nemcsak a hölgyekről szól, minden olyan estere szeretnénk felhívni a figyelmet, amikor valakinek valami panasza van, az igenis forduljon orvoshoz.”

Kollégánk, Kovács Szilvia gyógyulásának történetével arra hívja fel a figyelmet, hogy az időben felfedezett mellrák gyógyítható. Azért szükséges az önvizsgálat és a szűrővizsgálaton való részvétel egyaránt, mert a betegség, sajnos nemcsak a 45 és 65 év közötti korosztályt érinti: “Azért tartom fontosnak, hogy én is részt vegyek a sétán és elmondjam a gondolataimat, mert már 9 éve estem át ezen a betegségen és szeretném felhívni arra a figyelmet, hogy akinek ez a betegség a családjában előfordult, annak sokkal jobban oda kell figyelni. Én is így jártam, az édesanyám is szenvedett ebben a betegségben, de hálisten ő is egy túlélő.”

Október 5-én, szombaton 9 órakor kezdődik a gyülekező az Országalmánál, amelynek során a résztvevők megkapják a sétát jelképező, rózsaszín lufikat és szalagokat. A Püspöki Palota sarkánál található külön sátorban, szintén már 9 órától egészen a séta végéig mammográfiás vizsgálatra kérhetnek időpontot azok a hölgyek, akik magukkal hozzák a szűrésre szóló meghívót, de bárki kérhet tanácsot, információt. A megnyitó 10 órakor kezdődik, majd a köszöntőket követően indul a séta az Országalmától.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek