Kiállítást szerveztek a magyar festészet napja alkalmából
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Kiállítást szerveztek a magyar festészet napja alkalmából

A Szent István Király Múzeum Megyeház utcai kiállítóterében Fehérvárhoz kötődő művészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők október 20-ig.

Október 18-a a festők védőszentje, Szent Lukács névnapja. Ez a nap 2002 óta a fény, a színek, a formák és ritmusok, a magyar festészet ünnepnapja hazánkban. Ebből az alkalomból nyílt kiállítás szerdán az Új Magyar Képtárban. A Megyeház utcai kiállítótérben nyíló tárlaton 24 fehérvári vagy a városhoz kötődő művész alkotása látható.

A megnyitón Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott, a tárlat összegyűjtötte országosan szinten is a jeles kortárs művészek alkotásait: “Ez tulajdonképpen a magyar festészet napja alkalmából nyílik, bár nem ma van a napja, de nyitva lesz akkor is, és egy picit így készülünk erre a napra is, így egy kicsit talán több is, mint egy kiállításmegnyitó, ugyanis itt tényleg Magyarország színe-java látható lesz majd a tárlaton.”

Koppány Attila, festőművész, a kiállítás kurátora elmondta, a tárlat szervezésének az volt a koncepciója, hogy országos kitekintéssel az elismert nagymesterek, a középgeneráció és a feltörekvő fiatalok is együtt szerepeljenek: “Az volt a célunk, hogy a kortárs magyar festészetnek egy két teremre kiterjedő, szűk, de mégis egy keresztmetszetét mutassa, tehát az ismert és ma elterjedt stílusok jelen vannak, mindez jó művésszel által előadva. Remélem, hogy a fehérvári közönség ez tetszeni fog.”

Az Új Magyar Képtárban nyílt képzőművészeti kiállítást október 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállításon egyebek mellett Pinke Miklós, Újházi Péter és Szentes Ottokár alkotásai láthatóak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek