Okoseszközök, mint ékszer: okosgyűrű
Fehérvár Médiacentrum fotója
unspalsh.com/JerryKavan
Okoseszközök, mint ékszer: okosgyűrű

A technológia állandóan keresi a felhasználók kegyeit. Szerencsénkre erre a fejlesztőmérnökök, no és persze a marketingesek is figyelnek.

Mióta az okostelefonok fejlesztési folyamata nem kicsit megtorpanni látszik, a gyártók azzal vannak elfoglalva, hogy azt a tudást, melyet egy tepsinyi telefonba játszi könnyedséggel belezsúfoltak, majd pedig azt további funkciókkal felvértezve az okosórákba költöztettek, most egy egészen új formában tárják a felhasználók “ujja” elé.

Ha körülnézünk a kütyük világában, azt látjuk, hogy az okostelefonok tudását már nincs hova tovább fejleszteni. Az évente megjelenő újabb és újabb típusok tudása igazából kimerül abban, hogy egy kicsivel nagyobb kijelző (lassan nem is fér bele a zsebünkbe), egy kicsivel jobb felbontás (minek, úgysem látni érdemben a különbséget) és gyorsabb processzor (csak mert a tavalyi nem volt elég gyors?). Szóval igen, jól látjuk, egyre nehezebb új telefont kreálni. Talán a félbehajtós telefon kivételével, de az meg minek?

Erre volt hatalmas újdonság a pár évvel ezelőtt megjelent okosórák térhódítása, mely végignézve az utcán vagy a boltokban sorban állók csuklóját, nem kicsit bolygatta fel a piacot. A kezdeti túlzó árakat átlépve ma már könnyen találhatunk jó nevű gyártó valóban elérhető árú termékét is.

És, hogy mi adja ennek az amúgy az analóg világban létező eszköznek a modernségét? Most sokan mondanák azt, hogy a nagy és szép változtatható kijelző. Azonban a valóság az, hogy a gyártói felmérések alapján egyértelműen azok az egészséggel összefüggő funkciók, melyek már-már ott tartanak egy-egy drága modell esetében, hogy az életmentést is zászlajukra tűzik.

A legújabb és nyilván legdrágább funkció a szívritmus (EKG) monitorozása, mely tényleg valós egészségügyi funkció a sok egyéb között (véroxigén, testhőmérséklet, pulzus, stressz, stb.). Azonban a fejlesztők itt nem álltak meg.

Kapcsolódó
Hogyan tovább, ha kevés a notebookon a csatlakozó?

A számítógépek és notebookok világában az elmúlt évtizedben jócskán lecsökkentek a csatlakozók típusai. Ha körülnézünk, igazából az USB a legelterjedtebb. De mi van, ha ebből is csak egy, vagy kettő van a gépen?

Lehetne egy kicsivel kisebb?

A válasz természetesen igen. Korunk legújabb fejlesztési iránya, mely már itt van velünk és kézzelfogható, viselhető, hordható, az az okosgyűrű. Funkcióját tekintve ne rugaszkodjunk el. Ha azokat az egészségügyi funkciókat tudja, melyeket a modern okosórák képviselnek, már hatalmas lehetőség van bennük. És igen, a valóság azt mutatja, hogy a finn Oura után, mely talán a piacvezető e tekintetben, már a Samsung is bemutatta saját okosgyűrűjét.

Kérdés persze itt is van: minek? Nos, ezt a kérdést az okosórák megjelenésekor is állandóan hallottuk és látjuk most hol tartunk. Ha az okosgyűrű csak ugyanazokat a funkciókat fogja hozni, mint egy okosóra, már akkor hatalmasat lépett előre a technológia. Igaz kijelzője nincs, de az egészségmonitorozás tekintetében óriási lehetőség van ebben a szegmensben, ráadásul még úgy is néz ki, mint egy igazi ékszer.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek