Jubileumi Fehérvári Halünnep
Jubileumi Fehérvári Halünnep

A X. Fehérvári Halünnepre több ezren látogattak ki szombaton, rengetegen kóstolták meg a finom étkeket, gyűjtöttek recepteket és a változatos színpadi programok mellett töltötték el az időt családi, baráti közösségben.
A Palotavárosi tavaknál immár tizedik alkalommal rendezték meg a Fehérvári Halünnepet. A 2013 óta létező, a kulináris élvezetek és a szórakoztatás mellett az egészséges halételek népszerűsítését is szolgáló népszerű program főzőversenyére 39 csapat jelentkezett. A fehérvári és vármegyei horgászegyesületek mellett az ország számos pontjáról is érkeztek csapatok, közülük voltak olyan baráti társaságok, családok, akik nem indultak a versenyen, csak a főzés és az együtt töltött idő öröméért neveztek.


A hagyományokhoz hűen a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar térzenéjével indult a program. A jubileum tiszteletére még az időjárás is megemberelte magát, a szikrázó napsütés sokakat vonzott a Palotavárosi tavakhoz. Az ünnepi megnyitón Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevőket. Örömét fejezte ki, hogy ilyen gyönyörű környezetben találkozhatnak a gasztronómia és a horgászat szerelmesei.
A program indulását Cser-Palkovics András polgármester idézte fel. Mint mondta, az első Halünnepet azzal a céllal szervezték meg, hogy a tavaszi időszakban is legyen egy közösségi, gasztronómiai fesztivál. A helyszín, a tavak, a megvalósításban együttműködő partnerek, a horgászok és a hal adva volt, és ez a tizedik alkalom is jól mutatja a program sikerét. Székesfehérvár egyik legnagyobb zöldterületével rendelkező Palotaváros két önkormányzati képviselője, Viza Attila és Farkas László jó szórakozást, finom étkeket kívánt a résztvevőknek és invitálta a fehérváriakat az este hét óráig tartó programra.
Nagy Attila, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége elnöke szólt a példaértékű együttműködésről, amely Székesfehérvár és a vármegye, egyben az ország egyik legnagyobb civil szervezete, a horgászok egyesülete között létrejött az elmúlt évek során. Az idei évben is legfőbb cél az egészséges táplálkozás, a halételek népszerűsítése, tette hozzá.
A főzőhelyeket körbejárva a legtöbb helyen hallé, halászlé főtt a bográcsban szegedi, illetve bajai módra, de készült füstölt keszeg, haltepertő és házilag készített savanyúkáposztába göngyölt halasgombóc is. A főzők között szép számmal voltak olyanok, akik eddig minden Halünnepen részt vettek, de akadtak olyanok is, akik most jöttek először, és bátorságukról adtak tanúbizonyságot, hogy először készítettek halból étket.




A szórakoztató programokról idén is a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ gondoskodott, így a gyerekek együtt énekelhettek a Búgócsiga Zenede és a Zabszalma gyerekzenekarokkal, a Magyar Népmese Színház előadásában megismerhették A papucsszaggató királykisasszonyok történetét.