Székesfehérvári szaloncukrot választottak az év legjobbjai közé
Székesfehérvári szaloncukrot választottak az év legjobbjai közé
Székesfehérvári szaloncukrot választottak az év legjobbjai közéA soltvadkerti Szent Korona cukrászda Lotus kekszes, karamellás, karamellizált fehércsokoládéval bevont szaloncukra lett az idei Év Szaloncukra verseny fődíjasa. A második helyet a Keszthelyi Sütibolt roppanó ostyás, sós karamellás szaloncukra szerezte meg, a dobogó harmadik fokára pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda DJC Stílusgyakorlat nevű édessége került, amelyet a Magyarország Tortája idei győztes süteménye alapján készítettek a tortaverseny győztesei – derül ki a verseny honlapjáról.
A zsűri idén 24 gyártó 165 különböző szaloncukrát kóstolta végig, ezek közül kerültek ki a díjazottak. A bíráló bizottság tagja volt Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Abrudán Zsolt, a New York Kávéház séfje, Mihály Lajos szakácsmester és cukrász, valamint Szentandrás-Szabó Emese és Pásztor Éva mestercukrászok, szakoktatók.
Újdonságként jelent meg idén a mentes kategória, ahová a cukor-, glutén- és tejfehérje-érzékeny vásárlóknak készült szaloncukrokat sorolták. Ebben a blokkban külön értékelték az ilyen étrendet követőknek szánt édességeket.
A szakmai kategóriában a balatongyöröki Promenád Kávéház Narancs Esszencia nevű szaloncukra győzött, amely konfitált narancszselét, étcsokoládét és narancskrémet rejt. A második helyen az orosházi Hóvirág Cukrászda füstös whiskeys mogyorós szaloncukra végzett, a harmadik pedig a Hisztéria Cukrászda étcsokoládés meggyes szaloncukra lett.
A zselés szaloncukrok között a Keszthelyi Sütibolt Régi idők zselés szaloncukra kapta az első helyet. A második helyre a Sulyán Cukrászda valódi meggy zselés desszertje került, a harmadik helyezett pedig a székesfehérvári Damniczki Cukrászda Unikumos szilvás zselés szaloncukra lett.
A hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok mezőnyében a Diabette narancsos-marcipános szaloncukra bizonyult a legjobbnak. A gluténmentes kategóriában a Hisztéria Cukrászda feketeribizli zselés szaloncukrát díjazták első helyen, a tejfehérje-mentes kategóriában pedig a Stühmer meggyes marcipános édessége kapta az elismerést.
A gyerekek kedvence kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate Dubai csokoládés szaloncukra lett az első. A második helyet a pápai Ricsi Cukrászda málnás vattacukros szaloncukra szerezte meg, a harmadik helyre pedig a Sulyán Cukrászda igazi áfonya zselés desszertje került.
Az Év új íze díjat a kaposvári Jogos Desszert csokoládé- és desszertműhely Tökmagos Berriolette pürés fehércsokoládés szaloncukra kapta.



