Székesfehérvári szaloncukrot választottak az év legjobbjai közé
Fehérvár Médiacentrum fotója
Damniczki Cukrászda
Székesfehérvári szaloncukrot választottak az év legjobbjai közé

A szervezők idén már külön figyelmet adtak a mentes finomságoknak is, a cukor-, glutén- és tejfehérje-érzékenyek sem maradtak szaloncukor nélkül. A zsűri több kategóriában osztott díjat, a gyerekek kedvencétől az Év új ízéig mindenre jutott egy különleges nyertes.

A soltvadkerti Szent Korona cukrászda Lotus kekszes, karamellás, karamellizált fehércsokoládéval bevont szaloncukra lett az idei Év Szaloncukra verseny fődíjasa. A második helyet a Keszthelyi Sütibolt roppanó ostyás, sós karamellás szaloncukra szerezte meg, a dobogó harmadik fokára pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda DJC Stílusgyakorlat nevű édessége került, amelyet a Magyarország Tortája idei győztes süteménye alapján készítettek a tortaverseny győztesei – derül ki a verseny honlapjáról.

A zsűri idén 24 gyártó 165 különböző szaloncukrát kóstolta végig, ezek közül kerültek ki a díjazottak. A bíráló bizottság tagja volt Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Abrudán Zsolt, a New York Kávéház séfje, Mihály Lajos szakácsmester és cukrász, valamint Szentandrás-Szabó Emese és Pásztor Éva mestercukrászok, szakoktatók.

Újdonságként jelent meg idén a mentes kategória, ahová a cukor-, glutén- és tejfehérje-érzékeny vásárlóknak készült szaloncukrokat sorolták. Ebben a blokkban külön értékelték az ilyen étrendet követőknek szánt édességeket.

A szakmai kategóriában a balatongyöröki Promenád Kávéház Narancs Esszencia nevű szaloncukra győzött, amely konfitált narancszselét, étcsokoládét és narancskrémet rejt. A második helyen az orosházi Hóvirág Cukrászda füstös whiskeys mogyorós szaloncukra végzett, a harmadik pedig a Hisztéria Cukrászda étcsokoládés meggyes szaloncukra lett.

A zselés szaloncukrok között a Keszthelyi Sütibolt Régi idők zselés szaloncukra kapta az első helyet. A második helyre a Sulyán Cukrászda valódi meggy zselés desszertje került, a harmadik helyezett pedig a székesfehérvári Damniczki Cukrászda Unikumos szilvás zselés szaloncukra lett.

A hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok mezőnyében a Diabette narancsos-marcipános szaloncukra bizonyult a legjobbnak. A gluténmentes kategóriában a Hisztéria Cukrászda feketeribizli zselés szaloncukrát díjazták első helyen, a tejfehérje-mentes kategóriában pedig a Stühmer meggyes marcipános édessége kapta az elismerést.

A gyerekek kedvence kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate Dubai csokoládés szaloncukra lett az első. A második helyet a pápai Ricsi Cukrászda málnás vattacukros szaloncukra szerezte meg, a harmadik helyre pedig a Sulyán Cukrászda igazi áfonya zselés desszertje került.

Az Év új íze díjat a kaposvári Jogos Desszert csokoládé- és desszertműhely Tökmagos Berriolette pürés fehércsokoládés szaloncukra kapta.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek