7 évnél régebbi cikk

Eláruljuk, ki nyeri az idei Eurovíziós Dalfesztivált
·ZeneEurovízió·Utolsó frissítés: undefined
Eláruljuk, ki nyeri az idei Eurovíziós Dalfesztivált
·ZeneEurovízió·Utolsó frissítés: undefined

Svédországban a hétvégén végre eldől, hogy ki az Eurovíziós Dalfesztivál legjobb énekese. Ha nem akarod tövig rágni a körmeidet vagy van jobb dolgod is szombaton, mint tévében nézni, ahogy országok pontozgatják egymást, akkor ezt a cikket neked írtuk.

Azt mondták, hogy mindenben keressük meg a helyi érintettséget. Szóval lehet, hogy inkább ezt a címet kellett volna adni ennek az írásnak: "Egy Fehérvári is bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe". Fehérvári, így, nagy betűvel, merthogy a magyar énekes, Freddie becsületes neve Fehérvári Alfréd. 

via GIPHY

Komolyra fordítva a szót a megmaradt olvasóknak: egyelőre úgy fest, hogy Freddie a futottak még kategóriában végez majd, valahol a mezőny közepe-vége felé. Ezt egyébként az egyetlen valóban hiteles és tudományos módszerre hivatkozva mondjuk: az online fogadóirodák oddsaira alapozva. Amik egyébként rendre megállják a helyüket a hasonlóan fontos kérdések előzetes megtippelésénél is, mint mondjuk az Oscar-díjak odaítélése. Ezek alapján Freddie a 20. hely környékén végez majd ezzel a dallal:

Most, hogy egy kicsit megvakargattuk a nemzeti büszkeségünket, és legyen mire bezzegezni a továbbiakban, lássuk, hogy kik az igazán esélyesek. 

Bár meglepetés lenne, ha Amir nyerné a versenyt, de azért korántsem olyan nagy. A francia énekes egyébként tényleg mindent bevet: énekel angolul, franciául, táncol, pörög, forog és nagyon boldog. Ezen felül olyan, korábban másoktól soha nem hallott gondolatokkal operál, mint például: "Te vagy az egyetlen, aki erőssé tesz; úgy foglak keresni, mint a dalom dallamát." Zavarba ejtő gondolatok, de fogadjuk el, és szeressük így a művészt. Ha csak dúdoljuk, akkor szerintünk messze ez a legjobb zene a favoritok közül. Kár, hogy végül csak a harmadik lesz.

Az ukrán Jamala számít a második legesélyesebbnek. 1944 című dalából már sejthető, hogy itt valami komolyabb dologról van szó, mint Amir dallamkeresése vagy mije. A szöveget a 40-es évek krími tatárjainak deportálása ihlette, szóval akár azt is mondhatnánk, hogy Sztálin és a Szovjetunió voltak a múzsái. Jamala dédszülei révén érintett ebben a szörnyűségben, így irántuk való tisztelete jeléül krími tatár nyelven énekli a refrént.

Nagyon úgy néz ki, hogy 2017-ben Moszkva rendezi majd az Eurovíziós Dalfesztivált, mert az orosz Szergej Lazarev az első számú favorit idén. Ezzel a tökéletes sületlenséggel. A zene semmi újdonságot nem nyújt, mondjuk azt, hogy unalmas. Ráadásul Tarkan már valamikor a 90-es években előadta mindezt a Bu Gece-ben. Csak jobban. És hát a szöveg... Könyörgöm, tényleg jelentkezzen már valaki, akivel ez megtörtént, vagy ismer olyat, akivel valami hasonló esett meg: "Mennydörgés és villámlás, ez egyre izgalmasabb lesz; a történet lassan megoldódik, közösen elérjük a csillagokat." Hogy mi van? De itt van egyben az egész, a briliáns képi világgal együtt. Külön kiemelnénk 1:38-tól a videó csúcspontját, amikor két főhősünkért izgulhatunk, hogy leesnek-e a semmiben álló taposócsempékről vagy kibírják a klipből hátralévő 50 másodpercet. Spoiler: kibírják.

Ha nyer Szergej, akkor vasárnap egy külön dalszövegelemzéssel jelentkezünk és egyben megpróbálkozunk a jövő évi magyar eurovíziós versenyzők számára némi irnymutatást adni, hogyan is kell a végső győzelemre esélyes szöveget írni. Addig pedig szurkoljunk együtt Freddie-nek, ha már magyar és ha már Fehérvári. Hátha tévednek a fogadóirodák.

Aki pedig végighallgatná a dalverseny valamennyi idei versenyzőjét, az a lenti lejátszási listán keresztül megteheti. Csak előbb töltse le a gépére/telefonjára a Spotify alkalmazást, különben hiába minden kattintás.

UPDATE: Az idei dalfesztivált végül az ukrán Jamala nyerte, így elmarad a dalszövegelemzés. Freddie a 19. helyen végzett. Jövőre pedig irány Kijev.

Borítókép: fmc.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek