7 évnél régebbi cikk

Mindenkinek jár 15 perc sport - Teszteltük a Kihívás Napját
·Életmódsport·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Mindenkinek jár 15 perc sport - Teszteltük a Kihívás Napját
·Életmódsport·Utolsó frissítés: undefined

Ha május utolsó szerdája, akkor Kihívás Napja. A szerdát pedig úgy értsük, hogy az igazán lelkesek (köztük az fmc.hu riportere is) már 0 óra 0 perckor belevetik magukat a napi minimum 15 perces sportolásba. De este kilencig bárki csatlakozhat.

Ez az egész Kihívás Napja (gyerekkori nevén Challenge Day) 1982-ben indult Kanadából, amikor két szomszédos település polgármestere elhatározta, hogy ök aztán egyszer és mindenkorra eldöntik, hogy melyikük városa sportosabb. A mérce csupán annyi volt, hogy a lakók közül minél többet kellett rávenni a verseny napján legalább 15 perces aktív testmozgásra. Aztán persze mint minden értelmes (vagy kevésbé értelmes) kihívás, ez is valahogyan átjutott az óceánon és első alkalommal 1991-ben megrendezték Magyarországon is. Idén pedig mi is úgy döntöttünk, hogy ott leszünk és praktikus tanácsokkal látjuk el azokat, akik számára ez a negyedórás testmozgás kimeríti az évi keret jelentős részét. 

Először is szánjuk rá magunkat arra, hogy az éjféli kezdésre odaérjünk. Ez egyáltalán nem olyan egyszerű dolog, mint elsőre kimondani vagy most leírni. Nyilván sokat segít, ha van az embernek egy hajcsár kedves szerkesztője, aki minden lelki támogatást megad, hogy időben útnak induljunk. A kedvezőtlen időjárás leküzdésére és figyelmen kívül hagyására végső megoldás lehet az "odamész és kész" érvrendszer. Ami minden körülményt figyelembe véve messze a leglogikusabb magyarázat arra, hogy miért áztassuk szarrá magunkat éjféltől, miközben amúgy az évszakhoz képest szokatlanul hideg szél is nehezíti a helyzetet.

De akkor vágjunk bele a kalandba.

Ásványvíz nélkül soha ne induljunk el sportolni. A megfelelő folyadék utánpótlást nem győzik hangsúlyozni a szakemberek és én sem. Amennyiben fontos telefont várunk, akkor a headset se maradjon otthon. A háttérben látható túrórudi csak véletlenül maradt a képben, a kompozíció kedvéért. Amúgy meg energia utánpótlásnak sem utolsó. De hogy ne olvadjon meg, inkább fogyasszuk el útközben. Merthogy a Kihívás Napjára - pláne az éjféli nyitóvalamire - szigorúan autóval induljunk el. Ez biztonsági szempontokat figyelembe véve is fontos, valamint a kellő bemelegítéshez is nélkülözhetetlen. Csuklókörzés (kézfejek), kormánytekerés (bicepsz), ablak letekerése (tricepsz), sebességváltás (vállak). Soroljam még? Na ugye. Egyébként pedig létezik olyan, hogy autósport, tehát akár a helyszínre érkezés öt percét is simán beleszámolhatnánk a napi 15 perces penzumba.

Az időjárás és a várható sporttevékenység szempontjából is elég fontos a megfelelő öltözék kiválasztása. Mivel ma éjféltől a Csitáry Uszoda előtt egy kellemes, átmozgató éjjeli torna volt a Kihívás Napjának első, ünnepélyes eseménye, melyet egy látványos vízi aerobik óra követett, ezért a kettős célnak megfelelően jelmezt választottam. Mutatom:

A szürke mackóalsó tökéletes tisztelgés a közelgő foci Európa-bajnokság és a magyar válogatott kapusa előtt. Továbbá a felületes szemlélőben azt az érzetet kelti, hogy igenis van közünk a sporthoz. Miközben egyébként alig.

És akkor innentől nézzük valós időben az eseményeket.

Amint éjfélkor Mészáros Attila, alpolgármester és Magony Tamás, a székesfehérvári önkormányzat  Civil, Ifjúsági és Sportirodájának munkatársa megnyitja a Kihívás Napját, azonnal kezdjünk el újságíróként viselkedni. Ezt egyébként könnyen megteheti bárki, csupán fotókat kell készíteni arról, ahogy a helyszínen megjelentek egy emberként kezdenek el tornázni. Minél feltűnőbb helyekről, minél nyakatekertebb szögekből fotózunk, annál jobban legitimáljuk azt, hogy márpedig itt mi bizony dolgozunk. És ezért nem érünk rá beállni a vezényszóra mozgó emberek közé.

 

Egyúttal saját magunkat is meg tudjuk nyugtatni, hogy már legalább 5 perce tornáznak, ilyenkor már teljesen felesleges beszállni. Plusz még be sem melegítettünk, fokozott tehát a sérülésveszély. 

Parádés megoldásnak tűnik a torna egy részének ellógására, ha az ember alpolgármesteri funkcióját nem feledve vesz részt egy ilyen eseményen. Előbb-utóbb ugyanis jó eséllyel felbukkan egy tévéstáb, aki szeretne neki feltenni néhány keresetlen kérdést és hát ilyenkor nyilván mindent a választópolgárok minél gyorsabb tájékoztatása érdekében. Az interjú után pedig már értelmetlen visszaállni a gyakorlatokat amúgy is perceken belül befejező sporttársak közé, csak összezavarnánk őket a ritmusból kiesett kalimpálásainkkal.

De ne kalandozzunk el, mindenki koncentráljon a saját dolgára. Újságíróként inkább várjuk ki, amíg véget ér a torna, és az elsők között igyekezzünk bejutni az uszodába. Egyrészt ott meleg van, másrészt le lehet ülni, harmadrészt pedig a kettőt kombinálva tovább tudjuk folytatni lelki felkészülésünket a napi 15 perces sportolásra.

Mivel eddigre már annyira vágyunk a fizikai terhelésre és azt azt követő endorfinok elszabadulására, végre belevetjük magunkat az aktív testmozgásba. Így aztán az FMC.hu riporterének teste elsőként érintette az idei Kihívás Napján a székesfehérvári uszoda feszített víztükrét.

Ne vesszünk el a részletekben: a mutatóujj is a test része, nem? Haladjunk inkább tovább, hiszen kezdődik a vízi aerobik, amitől vizuálisan elég sokat vártunk.

Nem csalódtunk. Elég látványos a sportág, szárazföldről nézőként, és a medencében résztvevőként is. Elsőre azért javallott kívülről szemlélődni, valamint a lábszárra csatolt sípcsontvédő szerű bizbaszok is elég furcsának tűnnek. Ezek egyébként feltehetően nehezékként funkcionálnak a derékig érő vízben. Mindenesetre a sportág rendkívül látványos, adunk is róla még egy képet, másik szögből.

Jövőre egészen biztosan ki fogjuk próbálni. Vagy ha mégsem, akkor kihasználjuk azt, hogy hajnali 5-ig díjmentesen látogatható és használható a Csitáry Uszoda. Semmi tumultus, tömeg és pancsoló kislányok: kényelmesen, saját tempóban lehet úszni a 25 métereket. Ez azért megfizethetetlen. 

Egyébként hajnal egykor már mindenkinek ágyban a helye, úgyhogy ideje hazamenni. Reggel munka, délután meg az éjszakai bemelegítést követően csak ki kéne nézni a Bregyóba egy kis kosárlabdázásra. Vagy focizni. Este kilencig még bőven van idő és Székesfehérváron hagyományosan rengeteg program várja a sportolni vágyókat. De mindenek előtt szigorúan egy túrórudi, csak a megfelelő energia végett. És persze éljenek a látványsportágak!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek