2 évnél régebbi cikk

Fehérvár sportjában is édes az otthon?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Peka Roland / Alba Fehérvár KC Facebook
Fehérvár sportjában is édes az otthon?

Otthon, édes otthon. Vajon Székesfehérvár csapatsportjaiban is így van? A MOL Fehérvár FC mellett az Alba FKC is már biztosan jobb idegenbeli mérleggel zárja a szezont, mint hazaival. Megvizsgáltuk, mekkora előny volt a 2020/2021-es szezonokban a fehérvári hazai pálya.

A fehérvári klubok közül a  legkorábban a Hydro Fehérvár AV 19 fejezte be szereplését az ICE Hockey League 2020/2021-es szezonjában. A fehérvári jégkorongcsapat az alapszakaszban 20-20, a Felsőházban 4-4, a rájátszásban 2-2 hazai és idegenbeli mérkőzést játszott. Az összesen 26 hazai meccs mérlege 14 győzelem és 12 vereség, míg a 26 idegenbeli mérkőzésé 13 győzelem és ugyanennyi vereség. Összességében mindössze egy győzelemmel jobb a hazai mérleg, vagyis a hazai pálya (pardon, jég) előnye így hokisaink esetében nem nevezhető markáns tényezőnek.

Az Alba Fehérvár kosárlabdacsapata a bajnokság rájátszásában a legjobb nyolc között búcsúzott a 2020/2021-es szezonban. A csapat az alapszakaszban 26, a rájátszásban 5 mérkőzést játszott, összesen 15 alkalommal hazai pályán, 16 meccsen pedig vendégként szerepelt. Nos, a hazai mérleg az Alba esetében jelentősen jobb, mint az idegenbeli: az Alba Regia Sportcsarnokban 10 győzelem és 5 vereség került a csapat neve mellé, míg a vendégként lejátszott meccseken 50 százalékos a mérleg 8-8 győzelemmel illetve vereséggel.

A MOL Fehérvár FC a harmadik helyen fejezte be a 2020/2021-es labdarúgó OTP Bank Ligát, a csapat egyértelműen jobban teljesített vendégként. A 33 bajnokiból 16 meccset játszott hazai pályán, 17 összecsapást pedig vendégként. Míg a hazai meccseken 26, addig az idegenben vívott meccseken 30 pontot gyűjtöttek a piros-kékek, akiknek a Fehérvártól távoli mérlegük még az eggyel több idegenbeli meccstől függetlenül is jobb, mint hazai pályán, hiszen a megszerezhető pontok nagyobb százalékát gyűjtötték be saját pályájuktól távol, mint a MOL Aréna Sóstó gyepén.

Az Alba Fehérvár KC számára még tart a szezon, ám az már most biztos, a Vidihez hasonlóan női kézilabdázóink is eredményesebbek lesznek vendégként a bajnokság lezárultakor. Az Alba eddig 12-12 mérkőzést játszottak a Köfém Sportcsarnokban, illetve attól távol. Míg a hazai bajnokikon 6, addig vendégként már 9 pontot gyűjtött a gárda. Mivel a szezonból még 1-1 hazai és idegenbeli meccs van hátra, már biztos, hogy a pontjaik nagyobb része a Fehérvártól távol lejátszott meccseken gyűlik össze. Ráadásul az utolsó hazai meccsen a bajnoki címre törő FTC-Rail Cargo Hungária, míg idegenben a kiesőjelölt Szombathely lesz az ellenfél, így a pontok eloszlásának különbsége akár tovább növekedhet.

Négy csapatunkat nézve tehát nem jelenthetjük ki, hogy a hazai környezet jelentősen növelte a győzelem lehetőségét, sőt, míg markánsabb hazai mérleggel csak az Alba Fehérvár kosarasai zárhatták a szezont, addig a MOL Fehérvár FC és az Alba Fehérvár KC is inkább saját pályájától távol gyűjtögette a pontokat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek