7 évnél régebbi cikk

Kinek van a legnagyobb töke az országban?
·Hírekrekord·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaKinek van a legnagyobb töke az országban?
·Hírekrekord·Utolsó frissítés: undefined

Keszler Lászlónak, és rögtön kettő is. Az egyik tök már nem nőhet tovább, de így is 152 kilót nyom, a másik még három hétig gyarapszik napi 2-3 kilóval, de már most 180 kilósra saccolja gazdája. A gigantikus zöldséget kislánya után Pankának nevezte el a gárdonyi töktermesztő, akivel a kertjében beszélgettünk.

Ez az egész csak hobbinak indult, egyébként a vendéglátásban dolgozom a Velencei-tó partján - mondja Keszler László, aki egy darabig Angliában élt, onnan hozta haza ezt a szokatlan hobbit. Ez a harmadik év, amikor hatalmas tököt sikerül termesztenie, és jövőre még nagyobb fába vágja a fejszéjét: a kert bejáratánál már elkészült egy  gödör, amiben egy legalább fél tonnás (!!!)  példányt szeretne felnevelni.

Ez egyébként nagyjából így is csak a fele lenne a világrekordnak. A svájci Beni Meier töke ugyanis a világ valaha volt legnagyobbja, a maga 1054 kilós súlyával, amit még 2014-ben mértek a ludwigsburgi óriástök fesztiválon. A lenti videóban ezt a műveletet 2:15-től láthatjuk.

Keszler László az Atlantic Giant fajtára esküszik, amelynek beszerzése Magyarországon elég körülményes, külföldről rendeli a magokat. Ahogy mondja, idén szerencséje volt, mert a két elsőre elültetett palántából lett a két óriástök, az egyelőre név nélküli 152 kilós példány és a Panka nevű, amely még száron van és napi 2-3 kilóval gyarapszik a súlya. Előreláthatólag még három hétig lesz a gárdonyi kert lakója a már most is hatalmas tök, ami addigra könnyen elérheti a 250 kilós súlyt. 

A kisebbik, 152 kilós tök nem növekszik tovább, és már megkezdte országjáró körútját. Az elmúlt hetekben a rácalmási és az őrségi tökfesztiválon is elnyerte a fődíjat, így megilleti a kitüntető cím: az Ország Tökkirálya. Legközelebb szeptember 30-október 1. között a székesfehérvári Jancsárkertben találkozhatnak az aktuális uralkodóval az érdeklődők, a II. Fejér Megyei Termelői Mustra keretében.

Az Ország Tökkirálya 152 kilós (Fotó: fmc.hu)

A hatalmas tökökkel a gárdonyi hobbikertész elképzelései szerint a halloweeni szezon alatt az ország számos pontján találkozhatunk majd, bevásárlóközpontoktól a különböző fesztiválokon keresztül oda viszi, ahol éppen igény mutatkozik a munkája gyümölcsére. A szezon végén aztán mindkét óriás abban a 1,5x1,5 méteres gödörben végzi majd feldarabolva, amit már a következő évi terveinek készített elő: 2017-ben szeretne egy 5-600 kilós tököt felnevelni. Keszler László számításai alapján ez akár félmillió forintos költséggel is járhat a több ezer liter vizet, a műtrágyát és a befektetett időt is beleszámolva. Ha sikerrel jár a vállalkozása, akkor elmondhatja magáról, hogy ő termesztette minden idők legnagyobb magyar tökét, amelynek héjában a tökszezon végén szeretné majd átevezni a Velencei-tavat. A magunk részéről szorítunk a nagyon szimpatikus és lelkes töktermesztőnek, és jövő ősszel várjuk a folytatást.

Addig is, mutatunk egy time-lapse videót arról, hogyan lehet ilyen gigantikus tököket nevelni:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek