4 évnél régebbi cikk

Két éven belül az óriástök-termesztők világranglistájára kerülne a gárdonyi tökkirály
Két éven belül az óriástök-termesztők világranglistájára kerülne a gárdonyi tökkirály

Ötszáz kiló. Ez az óriástök-termesztőknél a választóvonal: akinek sikerül ilyen méretű tököt növeszteni, felkerül a világranglistára. Keszler László ötödik éve pumpálja az energiát és a pénzt a hatalmas tökökbe, két éven belül szerinte el is érheti az álomhatárt. Idén két gárdonyi kertben egy 250 és egy 350 kilós tök jött össze.

Öt éve kezdte az óriástökök termesztését Keszler László, de saját bevallása szerint is még mindig bőven van mit tanulnia. A gárdonyi hobbikertész időközben feladta vendéglátós karrierjét, ma már elsősorban méhészettel foglalkozik, és minden tavasszal belekezd egy-egy (vagy több) óriástök növesztésébe. Két álma van: egyszer szeretne a saját nevelésű tök héjában csónakázni a Velencei-tavon, és ennél is fontosabb, hogy belátható időn belül a világ legjobb óriásnövény termesztői között tartsák számon. Utóbbira szerinte néhány éven belül esélye is lehet. 

– Az elmúlt években leginkább tapasztalatot gyűjtöttem, de legkésőbb két év múlva már ötszáz kilós vagy nagyobb tököt szeretnék növeszteni – mondja a gárdonyi töktermesztő. – Ezzel felkerülnék végre a világranglistára is. 

Idén minden eddiginél közelebb került ehhez az álomhatárhoz: a nagyobbik, Tóbiás névre keresztelt tök már most 350 kilót nyomhat. Ennél is büszkébb a valamivel kisebb, csupán 250 kiló körüli Pankára, amit saját kezűleg porzott be. Ilyenkor kiválaszt egy virágot, üvegpoharat húz rá, nehogy előbb termékenyítse meg egy rovar. Másnap aztán a kiválasztott, vagyis keresztezésre szánt tök virágporát rászórja, és ha szerencséje van, néhány napon belül már egy hatalmasra duzzadt virág jelzi a művelet sikerét.

Mivel az óriástök-termesztők folyamatosan keresztezik a tököket, hogy egyre nagyobb és nagyobb tököt tudjanak termeszteni, ma már rengeteg tökféle létezik a világban. Keszler László célja, hogy a kislánya után Pankára keresztelt tökfajta egyszer ott legyen a világranglistán.

– Ahhoz, hogy őszre szép nagy óriástökünk legyen, már előző év őszén megkezdődnek az előkészületek – folytatja lelkesen a gárdonyi tökkirály. – Meg  kell kezdeni a talaj felkészítését, aztán tavasszal jöhet az ültetés. Palántával kezdem a nevelést, aztán kerül csak a növény a szabadba, egy előre kialakított tökfészekbe. Folyamatosan gondoskodni kell róla, nem elég csak néha ránézni. Naponta akár 2-300 liter víz is elmegy a locsolásra, míg a nyári időszakban ügyelni kell a hőmérsékletre: a 20-25- fok környéke az ideális. Ha ennél melegebb van, kirepedhet, míg ha hidegebb van, nem növekszik elég gyorsan. Éppen ezért én például napernyővel védem Pankát, Tóbiásnak pedig sátrat is építettem.

A vízen kívül megfelelő minőségű levéltrágyával is érdemes támogatni a tök növekedését, és muszáj külön figyelni a folyamatosan burjánzó indákra is, amiket rendezetten kell tartani, és a föld alá temetni valamennyit. A óriástök-termesztő szerint ezek a növények nem egyszerűen a törődést, hanem sokkal inkább a kényeztetést igénylik. Úgy fogalmaz, hogy a tökök leginkább az elkényeztetett gyerekekhez hasonlítanak, akiknek mindenből a legjobb kell, legyen szó táplálékről vagy akár a hőmérsékletről.

Keszler Lászlóval, Pankával és Tóbiással a napokban kezdődő tökszezonban Magyarország és a környező országok fesztiváljain is találkozhattok majd, elsőként szeptember 13-15. között a Rácalmási Tökfesztiválon.

Borítókép: Horváth Reni
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek