Heavy rain20 °C
2020. június 5. péntek Fatime
Menü

Életből vett tippek a tanévhez általános iskolától az egyetemig

Életből vett tippek a tanévhez általános iskolától az egyetemig
Tanévkezdés (Fotó: nyirlugos.sulinet.hu)

Immáron tíz éve, hogy magam mögött tudhatom az általános iskolát, öt éve, hogy a gimnáziumot, és lassan egy éve, hogy elvégeztem az egyetemet is. Élénken emlékszem még azonban a tanévkezdés előtti és utáni pillanatokra, a szeptember elsejéig tartó várakozásra, izgalomra, és az azt követő szenvedésre, sulis hétköznapokra. A következő tapasztalatokkal gazdagodtam.

Hónapról hónapra kénytelen vagyok rádöbbenni, milyen gyorsan szalad az idő. Az előbb még javában tombolt a nyár, a télikabátok, tankönyvek, témazárók és vizsgák rég feledésbe merültek; a nappalok hosszúak voltak, az esték melegek, és csak a szúnyogokkal kellett megvívni a harcot. Szabadok voltunk és gondtalanok. Most meg kezdődik az egész tortúra elölről a téllel, a tananyaggal, a hol sörözzünk beltéren?-jellegű kérdéskörökkel.

Ez ellen sajnos nincs mit tenni, ha csak nem vagy Clark Kent álarca mögé bújt Superman és vissza tudod forgatni a bolygót és az időt. Legtöbbünknek azonban nem árt időben felkészülni lelkileg, szellemileg és mindenhogyan a szeptembertől induló újabb hajrára.

Ehhez nyújt segítséget ez a cikk szülőknek és diákoknak egyaránt. Ez az iromány azért készült, hogy barátként próbáljon átsegíteni az időszakon, amikor újra betörnek életedbe a filccel kijelölt több száz oldalak, az ellenőrzőben aláíratlanul maradt rossz jegyek, és esetleges balhék az osztálytársakkal. Tehát: hogyan készülj a félévre és az év közbeni hajrára?

Ha most kezded a tanulást

Életből vett tippek a tanévhez általános iskolától az egyetemig
Készítsük fel a gyereket az iskolára (Fotó: vimeo.com)

Az elsősök hangulata tanévkezdés előtt roppant szélsőséges lehet, körülbelül az idősebbek lelkiállapota a huszonnegyediken. Vagy nagyon várják, vagy nagyon félnek tőle, éppen ezért ez a bekezdés inkább a szülőknek szól. Mielőtt feltennénk csemeténk vállára a táskát, és lefotóznánk a bejárati ajtó vagy a suli előtt az első napon, üljünk le vele beszélgetni, próbáljuk felkészíteni arra, ami rá vár az elkövetkező évben - és a további tizenegyben. A beszélgetés fontos, és sosincs késő hozzá.

Beszéljünk vele az osztálytársakról, hogy igen, sok új gyerekkel fog találkozni, és lehet, nem fogja mindegyiket kedvelni, de próbáljon meg rendesen viselkedni. Ha mégis bántás éri, igenis vegye fel a kesztyűt, ne hagyja magát, mert az életben később is sorozatosan fogják érni váratlan események, találkozni fog emberekkel, akikkel nem lesz jó a viszonya, de ezeket tudni kell kezelni - persze inkább ésszel.

Év közben is próbáljuk érdekessé tenni a tananyagot számára! Meséljünk neki az olvasásról, a történelem érdekességeiről, a festésről, a matematika hasznosságáról, a természetismeret izgalmas kérdéseiről, a sportolásról és zenéről. Csináljunk kedvet a tanuláshoz, és ami a legfontosabb: egészséges önbizalommal indítsuk el az iskolába. 

Ha új osztályba vagy iskolába mész

Életből vett tippek a tanévhez általános iskolától az egyetemig

Új osztályodban, iskoládban is legyél közvetlen (Fotó: flickr.com)

Beilleszkedtél egy osztályba, de valamiért ott kellett hagynod, esetleg hat- vagy nyolcosztályos gimibe mentél. Így vagy úgy, de egy teljesen új közegben vagy, ahol talán már meg is vannak a kialakult kasztok, és ebbe valahogy be kéne sorolnod. Persze, a menők között akarsz lenni, mi? Akár az voltál, akár nem, új társaid nyilván kíváncsisággal fogadnak. Az első nap nehéz: nem ismered a terepet, nem tudod hol lesznek az órák, nem tudod kitől kérdezz, ők sem tudják, hova tegyenek téged.

Légy kedves és nyitott. Nem kell kizárólag az osztálytársaiddal jóban lenni,  bátran nyiss a többi évfolyam felé is! Mesélj magadról, légy laza és közvetlen, mosolyogj sokat, járj-kelj a szünetekben. Tudd: az ismerkedés alapja a kérdezés. Ez egyébként sok normális párbeszédben elfelejtődik, de akkor tudod irányítani a legjobban a beszélgetést, akkor vagy nyeregben, ha te vagy a kérdező fél. 

Gimnázium előtt

Életből vett tippek a tanévhez általános iskolától az egyetemig

Gimnáziumban találd meg önmagad (Fotó: wikipedia.org)

Csíra voltál általánosban, de most elhatároztad, te leszel a legnépszerűbb? Vagy a menők közé tartoztál, de most elhatároztad, hogy te leszel a legnépszerűbb? Te voltál a legnépszerűbb, és elhatároztad, hogy most is te leszel az? Nos, úgy tűnik, mindenki ugyanazokkal a vágyakkal és álmokkal indul neki a giminek. Így volt ez tegnap, így van ez ma, és így lesz ez holnap is.

Az általános iskolában már sok mindent megtapasztalhattál. Lett egy helyed, amit vagy meg akarsz tartani vagy meg akarsz változtatni. Tizenöt éves lettél. Nem gondolod, hogy kicsit érettebben is gondolkodhatnál? Hiszen már van nyolc évfolyam, akiknél öregebb vagy! A gimnáziumban próbálj meg ne a legmenőbb idióta lenni, hanem az egyszerű, természetes önmagad. Ne érdekeljen, ki mit gondol, ne legyél valakinek az utánfutója. Ha kialakítod az egészséges öntudatod és lelki békéd, hidd el, az minden beszólásnál, poénnál, pofonnál jobban üt. Legyen nálad a bölcsek köve. Ez persze nem azt jelenti, hogy bújj bele a telefonodba vagy a virtuális világba. Élj a valóságban, légy ott bátor!

Indulás az egyetemre

Életből vett tippek a tanévhez általános iskolától az egyetemig

Egyetemen már a kapcsolatok kiépítése a fontos (Fotó: wikipedia.org)

Vége a giminek, megsirattátok az elmúlt éveket, ballagáson egymás nyakába borultatok, most pedig mindenki külön utakon folytatja. A gimnáziummal együtt immáron másodszor érezheted, hogy felnőttél. Így is van. Míg a gimiben személyiségedet, addig az egyetemen már a kapcsolatokat és a szakma kitanulását alapozhatod meg. Itt nincs szigorú órarend, talán nem is kötelező bejárnod az órákra, csak a vizsgákra. De tudod miért? Mert ez a te választásod. Te döntöttél, mit szeretnél kitanulni, tehát, mint érett felnőttől elvárják, hogy tudd, mikor kell bent lenned az egyetemen és mikor nem. Sőt, feltételezik, hogy tudod mit miért csinálsz, így bizonyára be fogsz járni és talán még élvezni is fogod. Az egyetemen nem lesz olyan, hogy egy 30 fős osztály jelenti számodra a világot. Itt az évfolyamok és szakok nem számítanak, bárki bárkivel jóban lehet, tanárokkal akár tegező viszony is kialakulhat. Szóval merj lépni, merj elmerülni ebben a színes forgatagban. 

Ha nem idén kezded tanulmányaid

Életből vett tippek a tanévhez általános iskolától az egyetemig

Változz, fejlődj, lépj tovább (Fotó: flickr.com)

Már jó ideje növendéke vagy a sulidnak. Ismered tanítóid, tanáraid, professzoraid hóbortjait, tudod, melyik órán tudsz aludni, csacsogni, firkálni, melyik szünetben kell megírni a házit, vagy éppen melyik társadtól kell elkérni azt. Megvan a kialakult köröd, haverjaid és barátnőid hierarchiája, esetleg van egy kiszemelted is, aki miatt minden reggel felkelsz és csinosítasz magadon, hiszen előző nap az utolsó órán szemeztetek is. Vagy éppen sajnos kívül estél a rivaldafényen, csak áhítozol a menő srácok, lányok körébe, akik csak a házi miatt keresnek meg.

Teljesen mindegy, hova tartozol az osztályban vagy évfolyamban, a legjobb, amit most is mondani tudok az, hogy találd meg önmagad, azt, aki lenni szeretnél. Ezt minél korábban elkezded, annál jobb, ugyanakkor sosincs késő belevágni. Elvégre erre (is) találták ki az iskolát! Nem csak szakmaválasztásra jó - persze azon sem árt gondolkodni -, hanem arra is, hogy elkezdd alakítani az életed, személyiséged. Ez viszont más árnyékában nem fog sikerülni, legyen szó barátnőről, haverról, csordaszellemről. Nyiss mások felé, találd meg a hangot mindenkivel, figyelj oda, ki mit gondol, milyen ötletei, gondolatai, ismeretei vannak. Ezzel nem csak új élményekre és barátokra tehetsz szert, de tudásodat és látókörödet is gazdagíthatod.    

Remélem mindenkinek tudtam adni néhány hasznos tanácsot, vagy ötletet, amire eddig nem gondolt. Továbbá bízom abban is, hogy ha eljutottál idáig az olvasásban, nem azt kívánod, bárcsak a két- illetve három bés ceruzákról olvastál volna... Ha mégis így lenne, akkor kiengesztelésképpen íme egy firka ötlet unalmas órákra:

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

 • Székesfehérváron már most is tilos az égetés!
  Székesfehérváron már most is tilos az égetés!
 • Galó Tomika és Dóczi Máté gyógyulásáért indult jótékonysági aukció
  Galó Tomika és Dóczi Máté gyógyulásáért indult jótékonysági aukció
 • Örökbefogadási program a Vadmadárkórházban
  Örökbefogadási program a Vadmadárkórházban
 • Kelengyecsomaggal segít a kormány
  Kelengyecsomaggal segít a kormány

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Újraindítja a személyes ügyfélfogadását a SZÉPHŐ Zrt.
  Újraindítja a személyes ügyfélfogadását a SZÉPHŐ Zrt.
 • Csaknem 500 milliárd forint beruházást tervez három és félezer vállalkozás
  Csaknem 500 milliárd forint beruházást tervez három és félezer vállalkozás
 • Feloldják a részleges látogatási tilalmat
  Feloldják a részleges látogatási tilalmat
 • Véglegesítette a kormány az új nemzeti konzultációt
  Véglegesítette a kormány az új nemzeti konzultációt
 • Nyolc turnusban várják a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Táborba
  Nyolc turnusban várják a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Táborba
 • Korlátozásmentesen lehet utazni Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába
  Korlátozásmentesen lehet utazni Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába
 • Trianon 100. évfordulójára emlékeztek a magyarok
  Trianon 100. évfordulójára emlékeztek a magyarok
 • Körülbelül két hét múlva kinyithatnak a mozik és a színházak
  Körülbelül két hét múlva kinyithatnak a mozik és a színházak
 • Keressétek a szivárványt: a sok esőt sok napsütés váltja a hétvégén!
  Keressétek a szivárványt: a sok esőt sok napsütés váltja a hétvégén!