7 évnél régebbi cikk

Halálos szén-monoxid-mérgezés Zámolyon - Figyeljünk a fűtési szezonban!
Fehérvár Médiacentrum fotójaHalálos szén-monoxid-mérgezés Zámolyon - Figyeljünk a fűtési szezonban!

Még csak néhány hete tart a fűtési szezon, de a tűzoltóknak és a mentőknek már sok esetben kellett tűzesetekhez és szén-monoxid-mérgezésekhez vonulni. Legutóbb vasárnap halt meg egy férfi Zámolyon valószínűleg a színtelen, szagtalan alattomos gáz miatt. Pedig egy kis odafigyeléssel sok esetben elkerülhető lenne a tragédia.

Először a mentőket riasztották ahhoz a zámolyi házhoz, ahol szén-monoxid-mérgezésben halt meg egy 46 éves férfi. A mérgezés gyanúja már a helyszínen felmerült, a tűzoltóság pedig műszerrel is igazolta azt - nyilatkozta a Fehérvár TV-nek Takács Márk állomásvezető mentőtiszt. A Fehérvár Médiacentrum információi szerint a férfi halálát egy nem megfelelően bekötött, gázpalackról működtetett vízmelegítő okozta.

Nem ez volt azonban első eset, hogy az elmúlt hetekben Fejér megyében az egyenruhásoknak a helytelenül alkalmazott fűtőtestek miatt kellett valahova kivonulniuk. November 2-án, Felsőcikolán egy családi házban a kályhából kipattogó parázs okozott tüzet, az ott élő férfit pedig ugyancsak a mérges gáz ölte meg. Az egészben a legszomorúbb, hogy az ilyen balesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének.

A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy már a fűtési szezon előtt vizsgáltassa át mindenki a tüzelő-fűtő berendezését, legyen szó vegyes- vagy gáztüzelésű rendszerről. Így kerülhetőek el legbiztosabban a kéménytüzek, és kisebb az esélye a szén-monoxid-szivárgásnak is. Ez utóbbi esetben pedig vannak tünetek is, melyekből mérgezésre lehet gyanakodni.

Az első ilyen tünet az erős, kínzó fejfájás, ami után jön a szédülés, a hányinger, a tudatzavar és az izomgyengeség. Ez utóbbi tünet megjelenésekor az áldozat önerejéből már nem lesz képes elmenekülni, így ha addigra nem jutott ki a szabad levegőre, sajnos már nem sok esélye marad arra, hogy túlélje a mérgezést. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek