3 évnél régebbi cikk

Nyáron is lehet szén-monoxid-mérgezést kapni!
Nyáron is lehet szén-monoxid-mérgezést kapni!

A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így a szén-monoxid kerülhet a lakótérbe.

Sokan a fűtési szezonhoz kötik ezeket az eseteket, holott több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget.

Fontos, hogy klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását.

A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így a szén-monoxid kerülhet a lakótérbe. Nyílt égésterű készülékek esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívül nyomáskülönbség befolyásolhatja a kémény huzathatását. 

Minél magasabb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, ami gyengíti a kémény huzathatását.

Visszaáramláshoz vezethet továbbá a karbantartatlan gázkészülék, illetve azok a háztartási eszközök, amelyek működésük közben megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat például a konyhai szagelszívók, a ventilátorok és a klímaberendezések is. Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel egyidejűleg használni.

A tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik.

Az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek