7 évnél régebbi cikk

Fa Nándor a 19. helyen vitorlázik és videóban üzeni, hogy jól van
·Sportvitorlázás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFa Nándor a 19. helyen vitorlázik és videóban üzeni, hogy jól van
·Sportvitorlázás·Utolsó frissítés: undefined

Fa Nándor a 19. helyen áll a világ legkeményebb földkerülő vitorlásversenyén. A fehérvári vitorlázó néhány napja videóban üzente meg, hogy minden a legnagyobb rendben. A versenyben vezető brit vitorlázó hajója megsérült, egy francia versenyző pedig feladta a további küzdelmeket.

15 napja rajtolt el a nyolcadik Vendée Globe mezőnye Franciaországból. Fa Nándor a 19. helyen vitorlázik a Spirit of Hungary fedélzetén. A versenyt továbbra is Alex Thomson vezeti Hugo Boss nevű vitorlásával, bár könnyen elképzelhető, hogy már nem sokáig. Miközben a brit hajós kis híján megdöntötte a 24 óra alatt megtett távolság rekordját - 535,43 tengeri mérföldet tett meg, ami 259 méterrel több, mint az eddigi rekord, de a csúcsdöntéshez legalább egy teljes mérfölddel kell többet menni a szabályok szerint -, egy ütközés során megsérült a hajója. Így az eddigi 125 tengeri mérföldes előnye 90-re olvadt. 

Thomson reméli, hogy a Jóreménység fokáig kitart az előnye, és tegnap videóüzenetet is küldött a helyzetről. A Hugo Boss a legfrissebb információk szerint 1737 tengeri mérfölddel előzi meg a 19. helyen vitorlázó Fa Nándort és a Spirit of Hungary-t. A Vendée Globe mezőnye időközben 28 hajóra csökkent, miután a francia Bertrand De Broc feladta a további küzdelmeket.

Pénteken este Fa Nándor áthaladt az Egyenlítőn, pályafutása során immár kilencedszer. A déli féltekére érkezve nagyon nehéz szakasz elé néz a mezőny., mert a globális felmelegedés miatt sok éve úszó óriási jégtömbök és úgynevezett borjaik komoly ütközési veszélyt jelenthetnek. 

Néhány órával az Egyenlítőn történő áthaladás előtt a székesfehérvári vitorlázó videóüzenetet küldött, amiben elmondta, hogy minden a legnagyobb rendben:

A versenyzők pontos pozícióját ezen az interaktív térképen keresztül lehet nyomon követni.

A Vendée Globe november 6-án rajtolt 10 ország 29 versenyzőjével. A világ legkeményebbnek tartott földkerülő vitorlásversenyén a résztvevőknek egyedül, külső segítség igénybevétele és kikötés nélkül kell megkerülniük a Földet. A rekordot Francois Gabart tartja, akinek mindössze 78 napra, 2 órára és 16 percre volt szüksége, hogy megkerülje a Földet vitorlásával.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek