7 évnél régebbi cikk

Ingyenesen látogathatóak a Szent István Király Múzeum tárlatai az adventi időszakban
Fehérvár Médiacentrum fotójaIngyenesen látogathatóak a Szent István Király Múzeum tárlatai az adventi időszakban

Az adventi időszak alatt ingyenesen látogathatóak a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei, az egyik tárlat pedig meghosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum is meglepetéssel készül az ünnepekre. Az adventi időszak alatt, tehát november 26-tól december 23-ig a múzeum összes székesfehérvári kiállítóhelyére díjtalan lesz a belépés - olvasható a múzeum honlapján.

Mindezen túl a Kincsek és Titkok című időszaki kiállítás is meghosszabbított nyitvatartással - vele együtt az avar-kori nagyszentmiklósi kincs, a bécsi szablya más néven Attila-kard vagy a prágai Szent István kard -  hétfőtől péntekig 10 órától 20 óráig várja az érdeklődőket.

Szóval a fogvacogtató idő ellen burkolózz be inkább a történelem és kultúra takarójába, és töltsd az ünnepet időutazással a Szent István Király Múzeumban.

A nagyszentmiklósi kincs körülbelül 10 kg összsúlyú, 23 darab aranyedényt tartalmaz. A tárgyakra 1799-ben találtak rá Nagyszentmiklós határában. Eredetük komoly vitákat szült a kutatók között, mivel az edények többségét nem egyazon helyen és időben készítették. Az elméletek között szerepelt 8. századi késő avar, 9. századi bolgár, és 10. századi honfoglaló magar eredet. Valószínűleg az avar fejedelmi kincstár részét képezhették. Egyik-másik tárgyon rovásfelirat látható, ezek alapján fejedelmi és fejedelemasszonyi készletekre bontották őket szét. A kincseket ma a bécsi Szépművészeti Múzeumban őrzik, de időről-időre kiállítják Magyarországon is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek