7 évnél régebbi cikk

Fehérvárnál helyezték ki az elektromos autók töltési helyét jelző első táblát
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvárnál helyezték ki az elektromos autók töltési helyét jelző első táblát

December 3-án kihelyezték Magyarországon az elektromos autók töltési helyét jelző első közúti táblát. A tábla első felbukkanása nem máshol történt, mint az M7-es autópálya székesfehérvári pihenőhelye előtt. Szóval ha elektromos autódban kifogy az üzemanyag, akkor ajánljuk figyelmedbe az említett autópálya 58-59-es kilométerszelvényét.

Az elektromos autó az új évezred és az éledező környezettudatosság találmánya. Az első sorozatban gyártott elektromos autó egy indiai mopedautó volt, a REVAi, ezt 2001 és 2012 között gyártották. Ezt azonban több országban nem tartották személygépkocsinak, inkább négykerekű motorkerékpárokhoz sorolták, egyedül Amerikában gondolták úgy, hogy ez egy elektromos lassújármű. 

2003-ban megalakult az amerikai Tesla Motors azzal a céllal, hogy az elektromosautó-gyártásban kerüljön az élre. 2008-ra kész lett a cég első modellje a Tesla Roadster, ami 394 km-t tett meg feltöltésenként, végsebessége 210 km/h volt. Egyre inkább bővült a piac, mígnem a nagy autógyártók is a kondér köré gyűltek: a Mitsubishi, a Peugeot, Citroen, a Ford, majd a Nissan és a Renault szövetsége végül 2013-ban a BMW is, ez utóbbiak bemutatták a tisztán elektromos meghajtású BMW i3-at. 

Itt a jövő: 

 

2012 óta minden évben nő az elektromos autók eladási száma, 2015-ben globálisan elérte az egymillió eladott darabot, év végére már 1,26 millió környezetkímélő autó futott az utakon.

A legismertebb modellek a Tesla, a Nissan Leaf, a Renault Zoé és a Volkswagen Golf GTE. Az elektromos autók már Magyarországon is  gond nélkül igénybe vehettik az egyelőre ingyenes töltési szolgáltatásokat, amivel körülbelül 60 percig tart "betankolni", ezzel eljuthatunk a következő töltési állomásig. Ezeket azonban hazánkban eddig nem jelezte közlekedési vagy információs tábla, egészen mostanáig:  2016. december 3-án kikerült az első elektromos autók töltési helyét jelző tábla az M7-es autópálya székesfehérvári pihenője előtt, az 58-59-es kilométernél.

A fotó a londoni Oxford streeten, a Tesla-szalonban készült (Fotó: Fiers Gábor)

Érdekes infók:

Egy Tesla teljes feltöltése 3 óra, amivel akár a határt is átléphetjük.

Magyarországon a zöld rendszámmal ellátott elektromos autóknak Budapesten, Debrecenben, Kaposváron, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron nem kell fizetniük a parkolásért. 

Ha elektromos autóval cirkálsz itthon, akkor töltéshez ezt a jelet keresd az M7-esen:

(Fotó: Profitline.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek