7 évnél régebbi cikk

Luca-napi koncert a Hiemer-házban és minden, amit tudnod kell erről a jeles napról
·ProgramokLuca-nap·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaLuca-napi koncert a Hiemer-házban és minden, amit tudnod kell erről a jeles napról
·ProgramokLuca-nap·Utolsó frissítés: undefined

Luca-napi koncertet rendez a Hiemer-ház Báltermében a Hermann László Zeneművészeti Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Népzene Tanszaka. Na de miért is vált olyan különlegessé Luca napja? Legendák és hiedelmek, szentek és boszorkányok, babonák és jóslatok, különféle néphagyományok tarkítják december 13. történetét.

Mikor általános iskolás voltam, minden évben, Luca napján az aulában kézműves vásárt rendeztek. Lehetett kapni mindenfélét, a  dísztárgyaktól a mézeskalácsokon át az olyan használati tárgyakig, mint például egy fából készült mézcsurgató. Osztálytársaimmal kíváncsian legeltettük szemeinket a mindenféle portékától roskadozó asztalokon, hogy aztán pénztárcánkat elővéve az otthonról kapott aprót be is váltsuk néhány jópofa, karácsonyi ajándékként is kiválóan funkcionáló dologra.

A Luca nap számomra tehát minden évben ennek a vásárnak az emlékét idézi fel. De pontosan miről is szól ez a nap? Miért vált ilyen jeles nappá Luca napja, hogy mindig szervezünk valamit december 13-ra?

A keresztény hit szerint ezen a napon Szent Luciára emlékezünk, aki egy előkelő szicíliai családba született. A fiatal lány elkísérte beteg édesanyját a mintegy negyven mérföldnyire található Szent Ágota sírjához, hogy a gyógyulásáért imádkozzon. Édesanyja meggyógyult, álmában megjelenő Ágota pedig felajánlotta neki a keresztséget. Lucia innentől Jézus jegyesének tartotta magát és szüzességi fogadalmat tett. Ebbe azonban vőlegénye nem nyugodott bele, feljelentette a lányt. Büntetéséül olajjal és szurokkal leöntötték és elégették, de a tűz nem fogott a lányon, végül elvágták a torkát, így hite miatt mártírhalált halt. Tisztasága és alázatossága miatt a nevét a fénnyel (lux) is kapcsolatba hozzák. Fényhozó Szent Luciához imádkoznak a vakok, de a földművesek, kézművesek, varrónők, és mindenféle éles tárggyal dolgozók is.

December 13-a a tudományban is fontos szerepet játszik, hiszen ez a Nobel-ünnepségek zárónapja is. Ennek a napnak a reggelén gyertyás-koronás lányok köszöntik a díjazottakat.

Szent-Györgyi Albert köszöntése a Nobel-díj zárónapján, azaz Luca napon, 1937-ben  (Fotó: wikipedia.org)

Luca napja az év legsötétebb időszakára esik, így a Gergely-naptár bevezetése előtt ezt a napot tekintették az év legrövidebb napjának - azóta ez december 21-22.-re esik. Ezért terjedt el a néphitben az is, hogy ezen a napon a gonosz, alantas lelkek visszatérnek. Ezen az ősi hiedelemvilág sem segített, melyben élt egy ártó, rontő nőalak is, ő volt Luca asszony. 

Luca napja így lett a jóslások és a hidelemek napja. A következő év időjárását és termését különböző módszerekkel ezen a napon próbálták megjósolni, vagy éppen jó irányba előmozdítani azt. Luca napján a gyerekeknek is jutott móka: akárcsak Halloween estéjén, úgy december 13.-nak hajnalán a gyerekek körbejárják a házakat és mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígérnek némi ajándékért cserébe. És persze átkot, ha üres kézzel kell távozniuk. Magyarországon szokás volt még a Luca-tök készítése is: a kivájt sütőtökbe szemeket, orrot és szájat faragtak, ezeket a házak ablakai elé tették, hogy jól megijesszék egymást - a hatásosabb eredmény kedvéért a tökökbe éjszakánként gyertyát is tettek. 

Luca napi tök nem sokban különbözik a halloweeni töktől (Fotó: hu.itshungarian.com)

A néphagyomány tehát kétféle Lucát ismer: a jóságosat és a gonoszt, és persze, hogy ez utóbbi terjedt el. Ez a nap épp úgy alkalmas volt termékenység varázslására, mint házasság-, halál- és időjóslásra, vagy bizonyos női munkák tiltására. Az első látogatóból az állatszaporulatra is tudtak jósolni: ha Luca reggelén férfi lép a házba, a szaporodás bika lesz, ha pedig nőlátogató érkezik, üsző.

Magyarországon is gonoszjáró napnak tartották Luca napját, úgyhogy a helyiek ezen a napon minden erővel védekeztek a boszorkányok ellen: fokhagymával dörzsölték be az állatok fejét, az ólak ajtajára keresztet rajzoltak, lefekvés előtt fokhagymás kenyeret ettek, kapuk elé hamut szórtak, és még a seprűket is elzárták, nehogy boszorkányok közlekedési eszközévé válljon. 

December 13-án kezdték el kifaragni a lucaszéket is, melynek szentestéig el kellett készülnie, de úgy, hogy minden nap csak egy műveletet lehetett rajta végrehajtani. Készítéséhez kilenc féle fát használtak fel. Az éjféli misén aztán a készítője felállt vagy ráült lucaszékre, ahonnan megláthatta a boszorkányokat. Ha meglátta őket szaladnia kellett, maga után pedig hamut kellett szórnia egészen az otthonáig. A lucaszék sorsa pedig mindenképpen az elégetés lett. 

Lucaszék (Fotó: bestocafe.hu)


Székesfehérváron december 13-án, Luca napján 18 órakor a Hiemer-ház Báltermében tartanak koncertet. A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Népzene Tanszaka előadásán újra megelevenedik a néphagyomány. Bízunk benne, hogy a kellemes zeneszó a boszorkányokat és az ártó szellemeket távol tartja szeretett városunktól és inkább a jóakaró lelkeket fogja bevonzani.

Meghívó a koncertre (Fotó: szekesfehervar.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek