7 évnél régebbi cikk

Kivonták a forgalomból egy fehérvári cég pénisz-, sperma- és mellnövelő étrend-kiegészítőit
·Hírekátverés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaKivonták a forgalomból egy fehérvári cég pénisz-, sperma- és mellnövelő étrend-kiegészítőit
·Hírekátverés·Utolsó frissítés: undefined

Három interneten rendelhető étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A pénisz-, sperma- és mellnövelő tablettákat egy székesfehérvári székhelyű cég árulta, amely közleményben tudatta: a betiltás fő oka, a nem megfelelő címkézés volt.

Egy székesfehérvári székhelyű cég, a VitX Production Kft. által árusított, interneten rendelhető étrend-kiegészítő tablettákra csapott le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékek több szabályt is megsértettek, mivel olyan állításokat tüntettek fel rajtuk, amilyen hatásokkal nem rendelkezhetnek az ilyen típusú készítmények - olvasható a hivatal honlapján.

Az étrend-kiegészítők forgalmazásáról a fehérvári cég nem tett bejelentést az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek, és mivel ezek az élelmiszerek kategóriájába tartoznak, így az azokra vonatkozó jogszabályoknak kell megfelelniük. A termékeken feltüntetett „pénisznövelő”, „spermanövelő” és a ProCurves Plus dobozán feltüntetett női alak, mely a mell formálását igyekszik hangsúlyozni, továbbá a ProCurves Plus honlapján olvasható „mellnövelő” állítások egyike sem engedélyezett. Ezek az állítások túlmutatnak az étrend-kiegészítők alkalmazásától várható, a szervezetre gyakorolt kedvező hatásokon. A feltüntetett állítások tehát a vásárlók megtévesztésére alkalmasak. Emellett a termékek számos jelölési hibával is rendelkeznek.

Az étrend-kiegészítőket kivonták a forgalomból, a forgalmazóra pedig milliós nagyságrendű bírságot szabott ki. 

Az alábbi három étrend-kiegészítőről van szó:

22 napos pénisznövelő tabletta; 22 db-os kiszerelés (Fotó: portal.nebih.gov.hu)

Cum enhancer spermanövelő kapszula; 30 db-os kiszerelés

ProCurves Plus étrendkiegészítő tabletta; 60 db-os kiszerelés

A cég a hírre reagálva közleményt adott ki, melyet alább szó szerint közlünk.

"A hír szerinti 3 étrend-kiegészítő termékünket - melyet a VitX Production Kft. - már több hónapja nem is forgalmazott -,betiltották.

Fontos azonnal megjegyezni, hogy ezen korábban forgalmazott termékeket nem egészségügyi okok miatt tiltották be. A betiltás fő oka, a nem megfelelő címkézés - Minőségét megőrzi helyett Szavatosságát megőrzi szerepelt - a doboz magyar pótcímkéjén, az Európai Unióhoz - nem bejelentett állítások - voltak a termékleírásban, és az Európai Uniós törvényi előírás szerinti bejelentési kötelezettség (50.000Ft-os Notifikáció) elmulasztásán túl, - női alakot ábrázoló címke - volt az étrend-kiegészítőn.

A termékek mind akkreditált laboratóriumban bevizsgáltak és a gyártás helye szerinti országban (Németország, Hollandia, Spanyolország) érvényes forgalmazási engedéllyel kerültek forgalomba, amelyek az egész EURÓPAI Unióra érvényes forgalmazást biztosítanak!!

Az Európai Uniós Jogszabály szerinti Notifikációt, ami előírja cégünknek a TERMÉK CÍMKÉJÉNEK ÉS ADATLAPJÁNAK is a benyújtását (tehát szó nincs bevizsgálás elmaradásáról), sajnálatos módon elmulasztottuk.

Idézet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés- egészségügyi Intézet (OGYÉI) oldaláról:„Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van, ami nem jelent mást, mint a termék címkéjének és adatlapjának benyújtását az OGYÉI-hez.”
Forrás: www.ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitok

Az előbbiekben említett mulasztásunkat, hogy nem tudtunk megfelelni az UNIÓS előírásoknak, nagyon sajnáljuk! Az UNIÓS irányelvek szerinti NÉBIH által kiszabott bírság mértéke ellen felebezünk, mivel a bírság kifizetése cégünknél munkahelyek megszűnéséhez vezethetne."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek